Uzmanlardan uyarı: Sağlıklı bireyler için glutensiz diyet gerekli değil!

Son yıllarda glutensiz ürünler yalnızca çölyak hastaları ve gluten duyarlılığı olan bireyler için değil, sağlıklı kişiler tarafından da sıkça tercih edilmeye başlandı. Ancak uzmanlar, bu eğilimin sağlık açısından düşündürücü olabileceği konusunda uyarıyor.

Uzmanlardan uyarı: Sağlıklı bireyler için glutensiz diyet gerekli değil!

Glutensiz diyetin popüler kültürle birlikte geniş kitlelere yayıldığına dikkat çeken uzmanlar, gluten intoleransı veya çölyak hastalığı olmayan bireylerin bu beslenme biçimine yönelmesinin gereksiz kısıtlamalara ve beslenme dengesizliklerine yol açabileceğini ifade ediyor.

“GLUTENİ KESTİNİZ DİYE DAHA SAĞLIKLI OLMUYORSUNUZ”

Glutenin; buğday, arpa ve çavdarda bulunan doğal bir protein olduğunu belirten uzmanlar, “Çölyak hastaları için gluten ciddi bir tehdit ve bu bireyler ömür boyu glutensiz beslenmelidir. Ancak sağlıklı bireylerin bu proteini diyetlerinden çıkarması genellikle yarardan çok zarar getirir.” uyarısında bulunuyor.

Çölyak dışında “gluten duyarlılığı” yaşayan bazı bireylerin de bu beslenme modeline yönelmesi gerektiği belirtilirken, bu durumun tanısının zor olduğu ve genellikle diğer hastalıklar elendikten sonra değerlendirildiği vurgulanıyor.

GLUTENSİZ BESLENMENİN RİSKLERİ!

Uzmanlar, glutensiz ürünlerin sanıldığı kadar sağlıklı olmadığına işaret ederek, şunları söylüyor:

“Birçok glutensiz ürün işlenmiş ve düşük besin değerine sahip. Pirinç unu ve mısır nişastası gibi lifsiz içerikler, kan şekerinin hızlı yükselmesine neden olabilir. Ayrıca, gluteni kesmek; lif, B vitaminleri, demir ve çinko gibi önemli besin öğelerinin eksikliğine yol açabilir.”

“KİLO VERMENİZİN NEDENİ GLUTENSİZLİK DEĞİL, AZALTILAN İŞLENMİŞ GIDALAR”

Glutensiz beslenen bireylerin kilo vermesi durumunun çoğunlukla yanlış yorumlandığını belirten uzmanlar, şu açıklamayı yaptı:

“Kilo kaybı çoğunlukla glutenin değil, işlenmiş gıdaların, fast food ürünlerin ve şekerli atıştırmalıkların azaltılmasından kaynaklanır. Sindirimdeki rahatlama hissi de genellikle irritan gıdaların genel olarak azaltılmasıyla ilgilidir. Bilimsel veriler, sağlıklı bireylerde glutenin sindirim üzerinde doğrudan bir olumsuz etkisi olduğunu desteklememektedir.”

Bazı sporcuların performans artırmak amacıyla glutensiz diyet uyguladığını belirten uzmanlar, bu konuda da bilimsel bir temel olmadığını belirterek, “Performanstaki iyileşme, büyük olasılıkla glutensiz beslenmeden değil, genel olarak daha düzenli ve dengeli bir beslenme düzenine geçişten kaynaklanıyor.” dedi.

“MODA DİYETLERE DEĞİL, BİLİME KULAK VERİN”

Uzmanlar, glutensiz diyetin sadece doğru kişilere ve uzman kontrolünde uygulandığında faydalı olabileceğini, bunun dışındaki bireylerde gereksiz bir sınırlama olduğunu belirtiyor.

Uzmanlar, “Gluteni tamamen kesmek yerine, genel beslenme kalitesini artırmaya odaklanmak daha sağlıklı bir yaklaşımdır. Her birey, bedenini dinlemeli ve beslenme konusunda mutlaka bir uzmandan görüş almalıdır.” tavsiyesinde bulundu.