Uzmanlardan "Çapraz bulaşıya dikkat" çağrısı! Yaz ayları için gıda uyarısı yapıldı
TMMOB Gıda Mühendisleri Odası Başkanı Yaşar Üzümcü, çiğ ette kullanılan mutfak aletlerinin pişmiş dönere değmemesi gerektiğini bildirdi. Üzümcü, "Gıda zehirlenmeleri genelde bu durumdan kaynaklanıyor” dedi.

TMOBB Gıda Mühendisleri Odası Başkanı Yaşar Üzümcü yaz aylarında tavuk döner zehirlenmesine karşı vatandaşları uyardı. Üzümcü, çapraz bulaşıya dikkat çekerek “Çiğ ette kullanılan adet edevatın pişmiş dönere değmemesi gerekiyor. Gıda zehirlenmeleri genelde bu durumdan kaynaklanıyor” dedi.
Ankara’nın meşhur yemeklerinden olan döner, yaz aylarının gelmesi ile vatandaşların zehirlenme riskini arttırabiliyor. Konuyla ilgili vatandaşların dikkat etmesi gereken hususları Yeni Ankara'ya anlatan TMOBB Gıda Mühendisleri Odası Başkanı Yaşar Üzümcü şunları söyledi:
“ÇOK ÇABUK ÜRERLER”
Hayvansal gıdalar özellikle tavuk eti ve balık eti çok çabuk bozulmaya uygun gıdalar. Bakteriler için uygun sıcaklık oluştuğunda çok çabuk ürerler. Patojen dediğimiz bakteriler ürer ve tüketilince insanlara zarar verir. Tavuk eti soğuk zincir dışına taşındığı zaman bir süre sonra bakteri üretir. Bozulmaya uğramış etler bazen kokularından anlaşılır ama çoğu zaman anlaşılmaz. Bu konuda çok dikkatli olmak gerekiyor.
“ÇAPRAZ BULAŞIYA DİKKAT”
Ürünü hazırlayanlara büyük sorumluluk düşüyor. Ürünü hızlıca hazırlayıp pişirme aşamasına geçmek gerekiyor. Yani işleme süresi kısa olmalı. Burada çapraz bulaşıya da dikkat etmek gerekiyor. Eti çiğ doğrarken kullandığı ekipmanları sebze doğrarken kullanmaması gerekiyor. Çiğ ette kullanılan adet edevatın pişmiş dönere değmemesi gerekiyor. Gıda zehirlenmeleri genelde bu durumdan kaynaklanıyor.
“DENETLEMELER ARTMALI”
Tarım Orman Bakanlığı yaz aylarında bu tür riskli ürünleri daha fazla denetlemeli. Hem ürünü ham de işletmeleri sıklıkla denetlemesi gerekiyor. Tüketiciler de bu konuda dikkatli olmalı. Herhangi yanlış bir uygulama gördüğünde ürünü tüketmemeli, iade etmeli ve Alo 174 gıda hattına şikayette bulunması gerekiyor.