Uzmanından uyarı! Kolesterol hastaları et tüketirken dikkat etsin!

Kurban Bayramı'nda kolesterol hastalarının dikkat etmesi gerekenleri açıklayan Uzman Endokrin Diyetisyen Elif Melek Avcı Dursun, "Kavurma, kızartma, tereyağında pişirme gibi yöntemler kolesterol yükünü artırır. Bayramda kolesterolü olanlar yeterli lif almalı" dedi.

Uzmanından uyarı! Kolesterol hastaları et tüketirken dikkat etsin!

Kurban Bayramı'nda tüketilen et miktarı, kronik hastalar için risk oluşturabiliyor. Etin doğru yöntemle doğru miktarda pişirilmesi gerektiğini söyleyen Uzman Endokrin Diyetisyen Elif Melek Avcı Dursun, Yeni Ankara muhabirine şu açıklamada bulundu:

"HER ET TÜRÜ DOĞRUDAN KOLESTEROL YAPMAZ"

Kolesterol, vücudun hücre zarlarının yapısında, bazı hormonların ve D vitamini üretiminde gerekli olan yağ benzeri bir maddedir. Vücut kolesterolün büyük kısmını karaciğerde üretir, geri kalan kısmı ise dışarıdan, özellikle hayvansal kaynaklı besinlerle alınır.

Her et türü doğrudan kolesterol yapmaz. Bu, etin türüne, pişirme yöntemine ve porsiyon miktarına göre değişir. Et dengeli tüketildiğinde; demir, B12, çinko gibi önemli mikronutrientler sağlar. Bunun yanında protein kalitesi yüksektir, kas yapımı ve bağışıklık için önemlidir. Ayrıca yağsız kırmızı et veya derisiz beyaz et uygun miktarda tüketildiğinde kolesterolü yükseltmez.

"FAZLA TÜKETİMDE RİSK ARTAR"

Doymuş yağ içeriği yüksek olan işlenmiş etler örneğin sucuk, salam, sosis, yağlı kırmızı etler, kötü kolesterol seviyesini artırabilir. Kavurma, kızartma, tereyağında pişirme gibi yöntemler kolesterol yükünü artırır. Yüksek hayvansal yağa ek olarak düşük lifli beslenme, kolesterol dengesi için risklidir.

"KOLESTEROL SADECE ETLE İLGİLİ DEĞİLDİR"

Et tüketiminin yanında kolesterol seviyelerini etkileyen diğer faktörler de vardır. Bunlar; genetik yatkınlık, fazla şeker ve rafine karbonhidrat tüketimi, trans yağlar ve doymuş yağlar, obezite, hareketsizlik, sigara, stres ve yetersiz sebze, meyve ve lif alımı olarak sıralanabilir.

"KOLESTEROLÜ OLANLAR SAĞLIKLI YAĞLAR TERCİH ETMELİ"

Kolesterol hastaları bayramda ve diğer günlerde beslenmelerine dikkat etmelidir. Hastalar; haftada birkaç kez yağsız kırmızı et veya derisiz tavuk, hindi, balık tercih etmeli, yağlı, işlenmiş et ürünlerinden uzak durmalıdır. Yemeklerde zeytinyağı, avokado, ceviz gibi sağlıklı yağlar tercih edilmelidir. Bunların yanında tam tahıllı, sebzeli, baklagilli diyet kolesterolü dengelemeye yardımcıdır. Kolesterolü düşürmek isteyenler ise yulaf, keten tohumu, enginar, semizotu, elma gibi besinler tüketebilir.

Et tüketimi doğru miktarda, doğru pişirme yöntemiyle ve dengeli bir beslenme planı içinde yer alırsa kolesterolü artırmaz. Asıl sorun fazla yağ, işlenmiş etler, düşük lif alımı ve genel yaşam tarzıdır.