Kanserliler için beslenmede püf noktaları
Acıbadem Kayseri Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Diyetisyen Burcu Özger, kanser tedavisi gören hastalar için sağlıklı beslenmenin önemine dikkat çekti. Tedavi sürecinde beslenmenin temel amacının kas kütlesini ve vücut ağırlığını korumak olduğunu belirtti.
Kanser tedavisinde sık görülen iştahsızlığa karşı az ve dengeli öğünler öneren Özger, bu öğünlerin hastalığı kolaylaştırdığını söyledi. Bulantı ve kusma şikayetlerinde yağsız, hafif gıdaların tercih edilmesi gerektiğini belirten Özger, “Aç karnına olmamak kaydıyla günde bir bardak zencefil veya nane-limon çayı tüketmek faydalı olabilir” dedi.
Ağız yaraları yaşayan hastalar için ise yumuşak, ılık ve baharatsız yiyecekler tavsiye eden Özger, yoğurt, çorba, püre gibi besinlerin süreci rahatlatacağını asitli ve gazlı içeceklerden uzak durulması gerektiğini vurguladı.
KABIZLIK VE İSHALE KARŞI BESLENME İPUÇLARI

Diyetisyen Özger, tedavi sırasında görülen kabızlık için lifli ve posalı gıdaların, ishal için ise pirinç lapası ve patates gibi yağsız yiyeceklerin tercih edilmesi gerektiğini aktardı. Ayrıca her iki durumda da bol su tüketiminin önemine dikkat çekti. Özger, yemeklere baharat eklemenin de fayda sağlayacağını belirtti.
UZAK DURULMASI GEREKEN BESİNLER
Kanser tedavisi gören hastalara net uyarılarda bulunan Özger, şunları söyledi:
Şekerli gıdalar
Sucuk, sosis, salam gibi işlenmiş et ürünleri
Paketli gıdalar
Yanmış gıdalar
Alkol ve sigara
Yerine haşlanmış yemeklerin, taze sebze-meyvelerin ve hekim onaylı takviye gıdaların tercih edilmesi gerektiğini söyleyen Özger, “Bu şekilde beslenen hastalar bağışıklıklarını güçlü tutar, kilo ve kas kaybının önüne geçer, tedavinin yan etkilerini daha hafif atlatır” diye konuştu.