İşin ustaları, açıkladı | İyi zeytin ve zeytinyağı nasıl seçilir?
Ankara'da düzenlenen "Hatay Günleri"ne katılan başkentliler, iyi zeytin ve zeytinyağı peşine düştü. Yeni Ankara muhabiri bu sorunun yanıtını uzmanlarından öğrendi.
Ankara’da Atatürk Kültür Merkezi'nde düzenlenen Hatay Günleri’nde, zeytin stantları yoğun ilgi gördü. Başkentliler "İyi zeytin ve zeytinyağı" peşine düşerken Yeni Ankara muhabiri bu seçimin nasıl yapılması gerektiğini uzmanlarından öğrendi.
Hatay Günleri etkinliğinde Antakya’nın sabunu, künefesi, zahteri derken bir stant vardı ki, ziyaretçilerin en çok durduğu yer oldu. Zeytin ve zeytinyağı stantları Ankaralıların ilgisini çekti. Fuarda onlarca çeşit zeytin arasında seçim yapmakta zorlanan Başkentliler için Yeni Ankara muhabiri üreticilerle konuştu.

“GÖZÜNÜZLE TARTIN, ELLERİNİZLE YORUMLAYIN”
Fuara katılan üreticiler, zeytinin tadının da ipucu verdiğini söylediler. Önce zeytin tadının, ardından tuzun hissedilmesi gerektiği ifade edilirken; aşırı tuzlu, limonlu veya sirkeli ürünlerde bozulmayı maskelemek amacıyla bu yöntemlere başvurulabileceği uyarısı yapıldı.

ZEYTİN SEÇERKEN BUNLARA DİKKAT EDİN!
Hatay Günleri’ndeki zeytin stantlarında verilen bilgilere göre, kaliteli bir zeytin şu özellikleri taşıyor:
Aşırı parlak ve koyu siyah renk boya içerebilir.
Zeytin, diri ve etli olmalı; yumuşak ya da buruşmuş olmamalı.
Tuz oranı dengeli olmalı, doğal tadı bastırmamalı.
Aşırı limonlu ya da sirkeli ürünlerden şüphe duyulmalı.
Etiketli, üreticisi belli ve denetlenmiş ürünler tercih edilmeli.