İşte hastalıların doğal şifası olan karışım!

Havaların ani soğumasıyla birlikte soğuk algınlığı ve gribal enfeksiyon vakalarında artış gözleniyor. Bağışıklığını güçlendirmek isteyen birçok vatandaş ise doğal yöntemlere yönelerek bitki çaylarını tercih ediyor.

İşte hastalıların doğal şifası olan karışım!

Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Teknikeri Elife Kulekaya, özellikle mevsim geçişlerinde bitkisel çayların büyük ilgi gördüğünü belirtti. Kulekaya, “Soğuk havalarla birlikte insanlar bağışıklıklarını doğal yollarla güçlendirmek istiyor. En çok tercih edilenler arasında ıhlamur, zencefil, kuşburnu, tarçın, ada çayı ve C vitamini içeriğiyle limon ve portakal yer alıyor. Bu bitkiler artık ayrı ayrı değil, karışım şeklinde tüketiliyor. Böylece etken maddeleri daha güçlü hale geliyor” dedi.

SABAH VE AKŞAM TÜKETİLMESİ ÖNERİLİYOR

Bitkisel karışım çaylarının hazırlanışına da değinen Kulekaya, şunları söyledi: “Bazı bitkiler kaynatılarak, bazıları ise sadece demlenerek hazırlanmalı. Örneğin zencefil ve kabuk tarçın birkaç dakika kaynatılmalı. Kaynadıktan sonra ıhlamur, kuşburnu, ada çayı gibi diğer bitkiler eklenip 5 dakika demlemeye bırakılmalı. Bu çayı sabah ve akşam olmak üzere günde iki kez tüketmek faydalı olacaktır. Üstelik sadece hastalık durumunda değil, hastalıklardan korunmak için de düzenli tüketilmesi önerilir. Çocuklardan yetişkinlere kadar herkes kullanabilir.”

ŞEKER YERİNE TARÇIN, BALI DA KAYNAR SUYA EKLEMEYİN

Karışımların hazırlanmasında şeker kullanımından kaçınılması gerektiğini vurgulayan Kulekaya, “Şeker yerine tarçın, doğal bir tatlandırıcı olarak kullanılabilir. Şayet bal kullanmak istiyorsanız mutlaka demleme işlemi bittikten sonra yani suyun sıcaklığı biraz düştüğünde ekleyin. Kaynar suya eklenen bal, besin değerini kaybedebilir ve zararlı maddeler ortaya çıkabilir” uyarısında bulundu.

EVDE BİTKİ ÇAYI KARIŞIMI NASIL HAZIRLANIR?

Kulekaya, evde bağışıklığı destekleyen bir bitki çayı hazırlamak isteyenler için tarifi de şöyle verdi:

“Kaynar suyun içine taze zencefil ve kabuk tarçın atıp 2 dakika kaynatın. Ardından ocağı kapatıp içerisine ıhlamur (çiçek ya da yaprak olabilir), kuşburnu, ada çayı, limon ve portakal dilimleri ekleyin. 5 dakika demledikten sonra tüketebilirsiniz. Bu karışım hem bağışıklığı destekler hem de gribal semptomların hafifletilmesine yardımcı olur.