Kurban Bayramı öncesi bıçaklar Ankara'da görücüye çıktı!
Kurban Bayramı öncesi Ankara Ulus'taki bıçakçı dükkânlarında hareketlilik yaşanmaya başladı. Değişik boy ve özelliklerde satışa sunulan bıçaklar, tezgâhlarda müşteri beklerken, bileme ücretleri ise 30 TL olarak belirlendi.
Kurban Bayramı öncesi Ankaralı bıçakçıların dükkânlarında yoğunluk arttı. Bileme fiyatları geçen yıla göre sabit kalırken, boylardaki bıçaklar ile et döveçlerinin ilgi görmesi esnafı mutlu etti.
Özellikle Altındağ ilçesine bağlı Ulus semtinde faaliyet gösteren bıçakçı dükkanlarında, bayram öncesi hareketlilik başladı. Artan talebi karşılamak için mesai saatlerini uzatan esnafların yüzleri gülmeye başladı.

BIÇAK BİLEME ÜCRETLERİ BU YIL 30 TL OLARAK BELİRLENDİ
Ulus’taki bıçak ustaları, bu yıl da bıçak bileme ücretini bıçak başına 30 TL olarak belirledi. Bayram öncesi artan talep nedeniyle, vatandaşların son günleri beklemeden bıçaklarını getirmeleri konusunda uyarıda bulunan esnaflar, “Son günlerde yoğunluk çok artıyor, bazen yetiştirmekte zorlanıyoruz. Erken gelen hem sıra beklemiyor hem de bıçağını daha özenli bir şekilde teslim alıyor” diyerek erken davranmanın önemine dikkat çektiler.
Bıçakların kurban kesiminde hem sağlık hem de güvenlik açısından önemli olduğuna dikkat çeken ustalar, kurban kesiminde körelmiş veya hasarlı bıçak kullanımının hem kazalara yol açabileceğini hem de hayvana gereksiz acı verebileceğini söylediler.

KURBAN HAZIRLIKLARINDA ET DÖVEÇLERİ DE İLGİ GÖRÜYOR
Kurban etinin işlenmesinde büyük kolaylık sağlayan tahtadan yapılmış et döveçleri de bu yıl tezgahlardaki yerini aldı. Fiyatları 100 TL’den başlayan döveçlerin, özellikle kemikli etlerin parçalanması ve etin daha yumuşak hale getirilmesi için kullanıldığı ifade edildi. Döveçlerin tamamen doğal ağaçtan üretildiğine dikkat çeken esnaflar, "Sağlık açısından, kimyasal madde kullanılan ürünleri tezgahlarımıza koymuyoruz. Sağlıklı ve uzun ömürlü kullanım için doğal malzemeden vazgeçmiyoruz” dediler.

TRABZON’UN MEŞHUR SÜRMENE BIÇAKLARI ANKARA’DA ALICI BULUYOR
Bıçakçılarda sadece bileme hizmetleri değil, satışlar da hareketlendi. Özellikle Trabzon’a özgü el işçiliğiyle üretilen 'Sürmene bıçakları' Ankara’da da büyük ilgi görüyor. Uzun ömürlü, keskin ve dayanıklı yapısıyla bilinen Sürmene bıçakları, hem kurban kesiminde hem de mutfak kullanımı için tercih ediliyor.
Ulus'taki bir bıçak ustası, “İyi bir bıçak sadece kesimi kolaylaştırmaz; aynı zamanda kurban kesiminde dini vecibelerin gerektirdiği hassasiyeti de sağlar. Sürmene bıçakları bu konuda güven veriyor” diye konuştu.
Uzun yıllardır Ulus’ta bıçakçılık yapan bir esnaf, gençlerin de kurban kesimleri için kaliteli bıçak ve doğru kullanım konusunda bilinçlenmelerinden mutlu olduğunu söyledi.