Dünyanın en sağlıklı sebzesi şaşırttı
Meyve ve sebzeler üzerinde yapılan kapsamlı bir inceleme, en sağlıklı besinlerin yeniden sıralanmasına yol açtı.
17 temel gıdanın incelendiği araştırmada uzmanlar, vitamin ve mineral yoğunluğu, lif, protein, potasyum, kalsiyum, demir ve çinko gibi birçok değer üzerinden puanlama yaptı. Çalışmanın sonunda, 100 üzerinden tam puan alan tek sebze listenin zirvesine yerleşerek “en sağlıklı besin” tartışmalarına yeni bir yön verdi.
Araştırmaya göre kara lahana 62.49 puanla 10’uncu, kıvırcık marul 63.48 puanla 9’uncu, maydanoz 65.59 puanla 8’inci, yaprak marul ise 70.73 puanla 7’nci sırada yer aldı. Listenin devamında hindiba 73.36 puanla 6’ncı, ıspanak 86.43 puanla 5’inci, pancar yaprağı 87.08 puanla 4’üncü, pazı ise 89.27 puanla 3’üncü sıraya yerleşti. Zirveye en yakın sebze 91.99 puanla Çin lahanası oldu.

Listenin birincisi ise birçok kişiyi şaşırtan bir sebze: su teresi. Araştırmada 100 üzerinden 100 puan alan su teresi, besin değeri açısından “mükemmel” kabul edilen tek gıda oldu. Brassicaceae familyasına ait olan su teresi, özellikle yüksek K vitamini içeriğiyle öne çıkıyor ve uzmanlara göre kronik hastalık riskini azaltmada güçlü bir role sahip.
Çalışmayı değerlendiren Doç. Dr. Jennifer Di Noia, besin değeri yüksek sebze ve meyvelerin kalp-damar hastalıkları, bazı kanser türleri ve nörodejeneratif rahatsızlıklar dahil pek çok kronik hastalığa karşı koruyucu etki sunabileceğini vurguladı.