Yozgat’ı bağrıbütün hasadı heyecanı sardı
Yozgat'ın Aydıncık ilçesinde vatandaşlar arasında “Yer Muzu” diye adlandırılan ve 2020 yılında ilçeye özgü coğrafi işaret tescilli “Bağrıbütün Kavunu” hasadına başlandı.
Aydıncık yöresine özgü bağrıbütün kavunu hem kokusu hem de lezzetiyle adeta baş döndürüyor. Tanesi 35-40 lira arasında değişen kavunun Ankara, İstanbul İzmir, Manisa gibi Türkiye’nin birçok iline satışı yapılıyor ve üretici artan taleplere yetişmekte zorlanıyor.
Bağrıbütün tohumunun başka lokasyonlara götürüldüğünde normal kavuna dönüştüğünü ve bu özelliğinden dolayı coğrafi işaret tescili aldığını vurgulayan Erol Gürgen "Bu bağrıbütün dediğimiz yöremize özgü endemik bir kavun. İçinden çekirdekleri bütün çıktığı için bağrı bütün diyoruz. Diğer yöresel anlamı ‘yer muzu’ olarak adlandırılıyor. Hem tadından hem de aromasından hem de şeklinden ve renginden ‘yer muzu’ olarak adlandırıyoruz. Her dönem daha fazla etkiliyor ama bu sene iklim şartlarından dolayı verim çok az. Yoksa her sene ekimi artıyor, çünkü talep çok fazla.” ifadelerini kullandı.
TADI COĞRAFİ İŞARET İLE TESCİLLENDİ

Gürgen, Bağrıbütün kavununun 4 yıl süren inceleme sonunda 2020 yılında coğrafi işaret ile tescillendiğini hatırlatarak "Coğrafi işaret tescili aldıktan sonra da zaten talep arttığı için dönüm ekimleri de arttı ama bu yıl iklim şartları el vermedi şu anda verim yarı yarıya azaldı. Çünkü güneşin zaman zaman olmaması çıkınca da çok fazla yakmasından dolayı ürünler de azalma var. Birçok yerde 4 yıl boyunca incelendi coğrafi işaret tescili verilmesi için Eskişehir'de Edirne'de ve birçok ilde birkaç yerde yöresel olarak rastlandı ama DNA'sı tamamen Aydıncık olarak, bozulmamış olarak tescillendi. Buradan alınan tohumlar başka yere götürüldüğünde normal kavuna dönüşüyor coğrafi tescil vermesinin sebebi de budur" dedi.
ADI NEREDEN GELİYOR?

Bağrıbütün kavunu, Yozgat’ın Aydıncık ilçesine özgü, coğrafi işaret tescilli bir kavun türüdür. "Yer muzu" olarak da biliniyor çünkü tadı hem kavuna hem de muza benziyor. İçindeki çekirdeklerin iri, yumurta büyüklüğünde ve birbirine yapışık olması nedeniyle "bağrıbütün" adını aldığı düşünülüyor. Sarı, dilimli kabuğu ve turuncu etiyle dikkat çekiyor; aroması ve kokusuyla diğer kavunlardan ayrılıyor.