Çiftçiler, zararlı bitkiye karşı önlem almaya başladı
Yozgat’ın Sorgun ilçesine bağlı Doğankent beldesinde, don olayının ardından tarlalarda başlayan hastalık ve zararlı bitki istilası, çiftçileri zor durumda bıraktı.

Özellikle nohut, mercimek ve buğday üretimi yapılan kıraç arazilerde yaşanan bu gelişmeler, tarım sezonunu olumsuz etkiledi. Donun ardından yaşanan hastalıklar nedeniyle bazı tarlalarda yüzde 80’e varan ürün kaybı riski oluştu.
Bölgedeki çiftçiler, ürünlerin kalan kısmını kurtarabilmek için ilaçlama çalışmalarına hız verdi. Yeşil olması beklenen tarlalar, zarar verici ‘hardal’ bitkisinin sarı tonlarına bürünmesiyle farklı bir manzara ortaya koydu. Ancak bu görsellik, tarlaların üretim potansiyeline büyük zarar veriyor.
15 yıldır çiftçilikle uğraşan Murat Şahbaz, don olayı sonrası nohutların kuruma noktasına geldiğini belirterek, "Şu an hastalık nedeniyle ilaçlama yapıyoruz. Eğer ilaç atmazsak tüm ürün gidecek. 600 dönüm buğday ektim, bunun 200 dönümünde ciddi zarar var. Gündüz ve gece sıcaklık farkı da bitkileri olumsuz etkiliyor" dedi.
Şahbaz, tarım alanındaki bilgi ve teknolojiye rağmen doğa koşullarına karşı çaresiz kaldıklarını vurgularken, “Tarım Kredi Kooperatifi’nden ve ziraat mühendislerinden ilaç konusunda destek alıyoruz. Ne yazık ki mevsim değişikliklerine karşı elimizden fazla bir şey gelmiyor” ifadelerini kullandı.
Bölgede tarımın verimini düşüren bir diğer önemli etken ise parçalı araziler. Şahbaz, bu durumu şu sözlerle dile getirdi: “Arazilerimiz küçük parçalara bölünmüş durumda. 3-5 dönümlük alanlarda verimli tarım yapmak zor. Kendi adıma arazi bütünleşmesini isterim. Teknolojiyle yarışıyoruz ama toprağın yapısı elverişli olmadığında bu pek anlam ifade etmiyor.”
Doğankentli çiftçiler, bir yandan iklim koşullarıyla mücadele ederken, diğer yandan tarımsal bilinçlenme ve altyapı konusunda destek talep ediyor. Tarlalardaki sarı görüntü, görsel bir şölen gibi görünse de arka planda yaşananlar, çiftçinin emeğini tehdit eden ciddi bir tabloyu ortaya koyuyor.