Kırşehir’de Antep fıstığı umudu: “Olmaz denileni başardık”

Kırşehir’in Akpınar ilçesinde Antep fıstığı yetiştirmeyi başaran emekli Jandarma Astsubay Hasan Yönel, Yeni Ankara’ya konuştu. İklim değişikliğinin etkisiyle sıcak iklim isteyen fıstığın artık Kırşehir’de de yetiştirilebildiğini söyleyen Yönel, 12 yıllık emeğin sonunda ilk ürününü aldığını belirtti.

Kırşehir’de Antep fıstığı umudu: “Olmaz denileni başardık”

Kırşehir’in Akpınar ilçesine bağlı Hacımirza Köyü Doğancı Mahallesi’nde, yıllarca imkânsız gözüyle bakılan bir başarı hikâyesi yazıldı. Emekli Jandarma Astsubay Hasan Yönel, Antep fıstığı gibi sıcak iklim isteyen bir bitkiyi Kırşehir’in serin topraklarında yetiştirmeyi başardı. Uzun yıllar süren çalışmalar sonucunda 2024’te ilk mahsulünü aldı.

Ankara’da yaşamasına rağmen doğup büyüdüğü toprakları üretime kazandırmak isteyen Yönel, Siirt’te görev yaptığı dönemde edindiği tecrübeyle bu yolculuğa çıktı. O dönem emrinde görev yapan bir güvenlik korucusunun yönlendirmesiyle Antep fıstığı fidanlarını dikmeye başladı.

“Başta çok umutlu değildim” diyen Yönel, “Çünkü bu ağaçlar genellikle 35–40 dereceyi bulan sıcaklıklarda yetişiyor. Kırşehir ise 30 dereceyi zor görüyordu. Ancak iklim değişikliğiyle birlikte sıcaklık 37 dereceyi bulmaya başladı. Bu bizim için önemli bir avantajdı. Ayrıca fıstık fazla su istemediği için bölgeye de uygun” ifadelerini kullandı.

AŞILAMA, SULAMA, TAKİP… HEPSİ ELDE BAŞARI

Yönel, ağaçları dikmesinin ardından ilk beş yıl boyunca sadece büyümeleri için çaba gösterdi. Takip eden yıllarda ise aşılamalara başladı. Bu süreçte Adıyaman’dan uzman desteği alarak 50 ağacı aşıladı, 45’i tuttu. Toplamda 70 ağacı olan Yönel, zamanla aşı tekniklerini öğrenerek sonraki uygulamaları kendi yaptı. Yönel, “Mühendislerden destek aldım, budama, ilaçlama, sulama işlerini düzenli yaptım. Damlama sulama sistemi kurdum. Özellikle son iki yıldır sistemli bir şekilde sulama yapıyoruz” dedi.

2024 yılı Yönel için bir dönüm noktası oldu. 12 yıllık emeğin karşılığını ilk kez aldığı ürünlerle aldı. Yaklaşık 10 kilo fıstık hasat ettiğini belirten Yönel, doluluk oranının yüzde 70 olduğunu söyledi. Ancak yaşanan don olayları nedeniyle bu yıl ürün alamayacaklarını, 2026’da yüksek verim beklediklerini dile getirdi.

KIRŞEHİR DIŞINDA DA DENEMELER YAPILDI

Yalnızca kendi tarlasına değil, çevre bölgelere de katkı sağlamak isteyen Hasan Yönel, Beypazarı ve Kızılcahamam gibi bölgelerdeki fıstık tarımını da inceledi. Meşe benzeri yapıya sahip menengiç ağaçlarına yapılan aşılamalarla başarı sağlandığını belirtti. Yönel konuya ilişkin, “Kırşehir Merkez’de ilgisizlikten kurumuş bir dişi fıstık ağacını bile kurtarmaya çalıştım. Erkek ağaca dişi aşı yaptım, tuttu. Zamanla işi öğrenince kendi başıma 25 ağaç daha aşıladım ve hepsi tuttu” diye konuştu.

İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ YENİ BİR TARIM KAPISI ARALIYOR

Yönel, yaşanan iklim değişikliğinin tarımda yeni fırsatlara kapı araladığını da vurgulayarak, “Sıcaklıkların artması, sıcak iklim seven ürünler için iç bölgelerde yeni imkanlar yaratıyor. Antep fıstığı da bunlardan biri. Bu değişim, kırsal kalkınma açısından büyük bir şans olabilir” dedi.

Öte yandan, ülke genelinde yaşanan orman yangınlarıyla binlerce hektar alan zarar görürken, Hasan Yönel gibi üreticiler sayesinde doğaya duyulan saygı ve bağlılık yeşermeye devam ediyor. Geçmişte dikilen fidanlar bugün meyve verirken, vefa bilen çiftçilerin emeğiyle yeşil alanlar artıyor.