Türkiye Arı Yetiştiricileri Merkez Birliği Başkanı Şahin duyurdu! "Arıcılık sektörü kan kaybediyor"

Türkiye Arı Yetiştiricileri Merkez Birliği Başkanı Ziya Şahin, 2024 ve 2025 yılında arıcının gelirinin negatife dönüştüğünü söyleyerek, "Arıcılık sektörü kan kaybediyor" dedi.

Türkiye Arı Yetiştiricileri Merkez Birliği Başkanı Şahin duyurdu! "Arıcılık sektörü kan kaybediyor"

Türkiye Arı Yetiştiricileri Merkez Birliğinin öncülüğünde kurulan yaklaşık 80 akademisyenin yer aldığı TAB Bilim Komisyonunun alt komisyonu olan Arıcılık Ekonomisi Bilim Komisyonu tarafından hazırlanan 2025 Yılı Bal Maliyeti Raporu düzenlenen basın açıklaması ile Ankara'da açıklandı

"ARICI SATIMIZDA VE BAL ÜRETİMİMİZDE DÜŞÜŞ YAŞANDI"

Arıcılık sektörünü oluşturan küçük işletmelerin sürdürülebilirliğinin tehlikede olduğunu bildiren Şahin, "Yapılan maliyet analizine göre, 2025 yılında bir kilogram kır çiçeği balının ortalama üretim maliyeti 325 lira olarak hesaplanmıştır. Geçtiğimiz yıl kovan başına ortalama bal verimi 11 kilogram civarındayken, bu yıl mevsim koşullarının etkisiyle kovan başına 15-17 kilogram arasında bir verim beklenmektedir. Ancak verimdeki bu artış beklentisi, özellikle 100 koloni ve altı kapasiteye sahip küçük işletmelerde yaşanan maliyet baskısını hafifletmeye yetmemiştir. Bu işletmelerde bir kilogram balın üretim maliyeti 355 liraya kadar çıkmaktadır. Piyasaya bakıldığında ise, 2025 yılı için öngörülen ortalama bal satış fiyatı yalnızca 230 lira seviyesindedir" açıklamasında bulundu.

"EN BÜYÜK TEHDİTLERDEN BİRİ BALDAKİ TAKLİT VE TAĞŞİŞTİR"

Baldaki taklit ve tağşişin gıda güvenliğini tehdit ettiğini dile getiren Şahin, şunları söyledi:

"Arıcılık sektörünün yalnızca ekonomik değil, gıda güvenliği temelli bir krizle de karşı karşıya olduğunu belirtmek isterim. Bugün arıcılığın önündeki en büyük tehditlerden biri de baldaki taklit ve tağşiştir. Ekonomik açıdan bakıldığında da taklit ve tağşişli bal, fiyatları düşürmekte, gerçek üreticiyi rekabet edememesine yol açmaktadır. Tüketiciye sunulan bazı balların içerisine şeker şuruplarının eklenmesi ya da arı görmeden tamamen fabrikasyon şekilde bal üretimi yapılması, yalnızca tüketici sağlığını değil, emeğiyle üretim yapan gerçek arıcılarımızı da doğrudan mağdur etmektedir. Bu durum Tarım ve Orman Bakanlığının da malumu olup, taklit ve tağşişle ilgili kamu nezdinde çalışmalar yapılmaktadır. Bu çalışmalar için teşekkür ediyor, devamlılık sağlamasını sektörümüz adına talep ediyoruz."

"ÜRETİM MALİYETLERİ SATIŞ FİYATINDAN HIZLI ARTTI"

Şahin, bal üretim maliyetlerindeki artışa dikkati çekerek, "2022'den bu yana süzme bal üretim maliyetleri, satış fiyatından daha hızlı artmıştır. 2024 ve 2025 yıllarında arıcının geliri negatife dönmüştür. İklim değişikliği gibi çeşitli sebeplerden, verimin düşmesi maliyetleri daha da artırmaktadır. Özellikle 300 kovanın altındaki işletmeler ciddi zarar etmektedir" diye konuştu.

"ARI YOKSA TARIM DA YOKTUR"

Arıcılık sektörünün sürdürülebilirliği için alınması gereken önlemleri açıklayan Şahin, "Arıcının emeğini koruyacak, hakkaniyetli bir fiyat politikası oluşturulmalıdır. Küçük ve orta ölçekli arıcılarımız desteklenmelidir. Girdi maliyetlerini azaltan destekleme modelleri acilen uygulamaya konulmalıdır. Sözleşmeli arıcılık kamu eliyle yaygınlaştırılmalı, arıcının hakkı korunmalı, emeği güvence altına alınmalıdır. Üretimden tüketime arı ürünleri kayıtlı ve izlenebilir hale getirilmelidir. Yerli ırk ve ekotiplerimiz korunmalı, ıslah çalışmalarına ağırlık verilmelidir. Arıcılık işletmelerindeki desteklemeler dizayn edilirken, çalışan desteği (hayvansal üretime verilen çoban desteği) verilmelidir" ifadelerini kullandı.