Meşhur Ankara simidi yapımı

Simit, başkentin en sevilen atıştırmalıklarından birisi olarak tanımlanıyor. Kahvaltı sofralarının vazgeçilmezi olan bu çıtır ve susamlı lezzet, artık evde de kolayca hazırlanabiliyor. Adım adım ev yapımı simit tarifini derledik.

Meşhur Ankara simidi yapımı

Öncelikle 1,5 su bardağı ılık su yoğurma kabına alınır ve içerisine maya eklenerek elimizle karıştırılıyor. Maya aktif hale geldikten sonra, unun yarısı yavaş yavaş karışıma yediriliyor. Mayanın etkisini bozmayacak şekilde, unun ortasında 1 tatlı kaşığı tuz ilave ediliyor ve geri kalan un da kontrollü olarak ekleniyor.

Bu işlem sonunda, ele yapışmayan ve yumuşak kıvamlı bir hamur elde ediliyor. Hamur en az 5 dakika yoğrulur ve ardından üzeri kapalı şekilde 45 dakika mayalanmaya bırakılıyor.

SUSAM VE PEKMEZ KARIŞIMI

Mayalanan hamur pişerken simidin üzerinde kullanılacak susam tavada yakmadan kavrulur. Susamın kavrulması, simidin pişme sırasında dökülmemesi açısından önemli görülüyor.
Simitleri batırmak için yarım su bardağı su ve yarım su bardağı pekmez karıştırılıyor. Karışıma 1 tatlı kaşığı un ekleniyor, böylece susamlar simide daha iyi yapışıyor.

SİMİT ŞEKİLLENDİRME

Mayalanan hamur, tezgaha alınarak 6 eşit bezeye ayrılıyor. Her bir bezeden 70-80 cm uzunluğunda fitiller yapılıyor. Fitiller ikiye katlanıp burgu şeklinde bükülüyor ve uçları birleştirilerek simit formu veriliyor. Hazırlanan simitler, yağlı kağıt serilmiş bir alan üzerine diziliyor.

Simitler, önce pekmezli suya, ardından kavrulmuş susama batırılıyor. Bu aşamada hamur ıslanıyor ve simitlerin son şeklini vermek çok kolay oluyor hatalar el ile düzeltilebiliyor.

PİŞİRME AŞAMASI

Simitleri pişireceğiniz tepsi, boş olarak 240 dereceye ayarlanan fırına alınıyor ve birlikte ısıtılıyor. Tepsi yağlanmıyor ve üzerine yağlı kağıt serilmiyor bu işlem, simitlerin dışının daha çıtır olmasını sağlıyor.

Isınan tepsi fırından çıkarılır, simitler hızlıca dizilir ve üstlerine hafifçe bastırılarak kabarıklıkları alınıyor. Simitler, 240 derecede yaklaşık 12 dakika pişiriliyor. Fırınların farklılık gösterebileceği göz önünde bulundurularak pişirme süresi kontrol edilmesi önemli görülüyor.

SERVİS VE KEYİF

Ev yapımı simitler, sıcak ve çıtır çıtır servis edildiğinde kahvaltı sofralarına eşsiz bir lezzet katıyor. Susamın kavrulmuş aroması ve pekmezli hamurun verdiği tat, geleneksel simidin ev versiyonunu tamamen yeniden yaşatıyor.