Keçiören’de şaşkına çeviren görüntü! Uzmanı uyardı! Dışarıda yemek yerken iki kez düşünüz

Keçiören’de faaliyet gösteren bir tavukçu dükkânında kaydedilen görüntü tepki çekti. Pişmiş tavuğun üstüne takılarak pişirilen çiğ tavuk, akla çapraz bulaş riskini getirdi.

Keçiören’de şaşkına çeviren görüntü! Uzmanı uyardı! Dışarıda yemek yerken iki kez düşünüz

Ankara’nın Keçiören ilçesinde yer alan bir dükkanda, tavuğun pişirilme yöntemi dikkat çekti. Dükkanın önünde duran döner ocağında, çiğ tavuğun pişmiş tavuk üzerinde pişirildiği görüldü. Hijyen kurallarının hiçe sayıldığı yöntem vatandaşın tepkisine yol açtı.

"GIDA ZEHİRLENMESİ VE HALK SAĞLIĞI SORUNLARINA YOL AÇABİLİR"

Çiğ ve pişmiş ürünlerin bir arada çapraz bulaşa yol açabileceğini söyleyen Uzman Endokrin Diyetisyen Elif Melek Avcı, "Çiğ kanatlı etleri, özellikle tavuk eti, gıda kaynaklı patojenlerin en önemli taşıyıcılarından biridir. Pişirme işlemi ile bu patojenlerin büyük bir kısmı inaktive edilse de, çiğ ve pişmiş ürünlerin aynı ortamda bulunması veya temas etmesi çapraz bulaşma riskini doğurur. Bu durum, gıda zehirlenmeleri başta olmak üzere ciddi halk sağlığı sorunlarına yol açmaktadır" açıklamasında bulundu.

"DOLAYLI TEMAS ÇAPRAZ BULAŞA NEDEN OLUR"

Çapraz bulaşın ortaya çıkabileceği koşulları anlatan Avcı, "Çapraz bulaşma, patojenlerin bir gıdadan diğerine, doğrudan temasla veya kontamine yüzeyler (temas edilen yüzeyler) aracılığıyla taşınmasıdır.
Çiğ tavuk ile pişmiş tavuğun birlikte saklanması ya da hazırlanması bazı yollarla bulaşa neden olur. Doğrudan temas; çiğ tavuktan sızan sıvının pişmiş tavuğa geçmesi. Dolaylı temas dediğimiz ortak kullanılan bıçak, kesme tahtası, kap ve yüzeyler aracılığıyla bulaş. Bir de hava ve eller var. Çiğ tavuğa temas eden ellerin yetersiz yıkanması sonucu pişmiş gıdaya mikrobiyal geçiş olabilir" ifadelerini kullandı.

"TÜKETİCİ FARKINDALIĞININ ARTIRILMASI BÜYÜK ÖNEM TAŞIMAKTADIR"

Tüketici farkındalığının önemine değinen Avcı, şu bilgileri verdi:

"Çiğ ve pişmiş tavuğun aynı ortamda bulunması ciddi gıda güvenliği sorunlarına yol açmaktadır. Özellikle Salmonella ve Campylobacter gibi patojen ler açısından yüksek risk taşıyan bu durum, uygun hijyen uygulamaları ve doğru gıda hazırlama yöntemleri ile önlenebilir. Halk sağlığı için gıda güvenliği eğitimlerinin yaygınlaştırılması ve tüketici farkındalığının artırılması büyük önem taşımaktadır."