Etimesgutlular, Hanımlar El Emeği Sergisi'nin her hafta açılmasını istiyor
Etimesgut Belediyesinin Anneler Günü dolayısıyla düzenlediği Hanımeli Pazarı, kadınların el emeği ürünleriyle dolup taştı.

İki gün süren etkinlikte ziyaretçiler; amigurumi bebeklerden, hasır çantalara, pipet sepetlerden, kabak objelere kadar geniş bir yelpazede üretilmiş ürünlerle buluştu. Katılımcı kadınlar, bu tür organizasyonların daha sık yapılmasını istiyor.
KADINLARIN EL EMEĞİ ÜRÜNLERİ STANDI RENKLENDİRDİ
Etimesgut Belediyesi tarafından organize edilen Hanımeli Pazarı, Anneler Günü dolayısıyla iki gün boyunca ziyaretçilerine kapılarını açtı. Renkli stantlar, kadınların el emeği ile hazırladığı ürünlerle dolarken, fuar alanı yoğun ilgi gördü. Amigurumi bebeklerden hasır çantalara, takılardan dekoratif mumlara kadar birçok farklı ürün, ziyaretçilerin beğenisine sunuldu.
Fatma Erzincanlı, "Etimesgut Belediyesi Hanımeli Pazarı’na katıldım. Hanımeli Pazarı’na başvuru çok fazla var, bu yüzden kura ile yapılıyor. Biz depremzede olduğumuz için bizi sürekli çağırıyorlar. Burada ürünlerimizi sergiliyoruz. Ben burada hasır çantalarımı, şapkalarımı sergiliyorum, satıyorum. Hepsi el emeği ürünlerdir.
"BELEDİYE İNŞALLAH BU SERGİLERİ SIKLAŞTIRIR"
Usta Öğretici Tülay Güney; Usta öğreticiyim, giyim branşım aktif bir kursum yok. Evde kendim ürünlerimi yapıyorum, eşimi de çalıştırıyorum. O pipet yapıyor, ben de pipetleri işleyip öyle sepetler yapıyorum. Bugün de Anneler Günü için geldik. Bayağı bir ürün sattım. Keşke böyle aktiviteler daha fazla olsa diye de hatta arkadaşlarla konuşuyoruz. Sepet duvar süsleri, kâğıttan pipetleri boyuyorum, vernikliyorum, şekillendiriyorum. Bir ay iki ay süren yorucu bir süreç ama değiyor. Yıllardır öğretmenlik yapıyordum, şehir şehir dolaşıyoruz. Buraya gelince kurs açamadım. Evden devam ediyorum, terzilik yapıyorum. Maliyetler yükseldi, burası bizim için iyi oldu. Evde otururken olmazdı, sayfalarımızdan da paylaştık. Burada da sosyalleştik. İnşallah belediye bu işleri sıklaştırır. Anneler Günü dolayısıyla iki gün buradaydık, daha uzun süre olmasını istiyoruz. Bayanlar, aktivitelerin daha sık yapılmasını istiyoruz.
HOBİLER SANATA SANAT PAYLAŞIMA DÖNDÜ
Funda Akıcı, "Ben amugurimiyi YouTube’tan öğrendim 4.5 sene önce, sonra profesyonelleştim. Tarif okumayı öğrendikten sonra her modeli yapabilirsiniz. İlk bir bebekle başladım, o kadar çirkindi ki alıcı olmaz dedim ama oldu. İkincisini yaptım. Anahtarlıklar, tokalar, çantalarla çeşitlendirdim. Takıyla başladım ama amigurumi bir aşk, bir tutku. Yorucu olmasına rağmen bırakamıyorum. İzlemeyip tarif okuyarak yapmaya çalıştım, terim anlamlarını öğrenmek gerekiyordu. Onu öğrendikten sonra çözüyorsunuz. Yüz oturtmak çok zor, onu herkes düzgün oturtamıyor. Geçen bir stantta bir bayan dedi ki, ‘Ruhunuzu sanatınıza geçirmişsiniz' bu sözden çok etkilendim."
"BAHÇEMİZDE EKTİĞİMİZ KABAKLARIMIZI HOBİMİZ HALİNE GELDİ"
Stantta ürünlerini sergileyen Lale Aksöz; Bahçemizde 4-5 kabak çıktı, aldık denedik araştırıp bunları ekmeye başladık ve boyama obje yapa yapa geliştirdik. 6 senedir ekiyoruz. Biz burada kabağı alıyoruz, önce üstündeki zarı kazımamız gerekiyor ama bunu atıyoruz, boyamamız gerekiyorsa bir akrilik su bazlı boyayla boyuyoruz, üzerine vernik atıyoruz ve bu şekilde de o güzel bir obje çıkıyor. Kabağın cinsine göre de değişiyor; işlemeli tencere, sarkaç, klasik süs olarak değişiyor. Bunlar 50 ile 250 TL arasında boyutlarına göre değişen fiyatlarımız var. Lambalar tek tek deliniyor. Temizlendikten sonra ince hobi matkabıyla deliniyor, delinip boncuklamaya, çakma yaparak lamba objelerini taktıktan sonra lamba oluyor. Bu güzel ürünlerimizden çıkan kabaklarımızı Malıköy’de yetiştiriyoruz. Bizim mahsulümüz hobimiz haline geldi.
KADINLAR ÜRETEREK SOSYALLEŞİYOR
İnci çanta standında bulunan Esra Yücel, “Ben Gazi Üniversitesi mezunuyum, hobi için yapıyordum. 2-3 yıldır da satış yapıyorum sayfamda. Yüksek lisans yapıyor bir yandan da hobilerimle ilgileniyorum. Yurtdışında da yapıyorum. Etimesgut Belediyesi’nin de bize tanımış olduğu imkânla kadın el emeğimizle yer almak istedim. Anneler Günü için de standımıza güzel bir ilgi vardı. Ürünlerim: inci çantalar, hasır çantalar, inci bileklikler, ince anahtarlıklar. Bu anahtarlıkları hediyelik olarak çikolata koyup nişan, nikâh, bebek mevlütlerinde de toplu olarak sipariş alıyorum."
İkinci kez stant açan mum üreticisi Selen Erbaltacı "Mum yapıyorum sergimiz güzel gitti. Organizasyon çok güzel. Ürettiğimiz ürünleri aslında pazarlayabilmek daha önemli çünkü pazarladığınız zaman daha çok üretime teşvik oluyorsunuz. O açıdan bence belediyenin organizasyonu çok iyi. Bence bu stant uzun süreli olmalı. Çünkü stant açmak istediğimizde ücretler fazla olabiliyor. Burada belediye bize bu hizmeti sağlıyor bunun en azından haftada bir yapılmasını istiyoruz. Ürünlerimize ilgi yoğun, müşterilerimiz bile her zaman burada mısınız? Devamını bekliyoruz diyorlar. Her zaman olsun. Burayı şenlendirdiniz diyor standa gelenler. Keşke her hafta sonu olsa."
Hanımlar el emeği sergisi iki gün boyunca vatandaşları renkli görüntülerle ve ürünlerle buluşturdu.