Dünya Tiyatrolar Günü'nde bir araya geldiler
Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi (DTCF) Tiyatro Bölümü mezunları ve öğrencileri, 27 Mart Dünya Tiyatro Günü dolayısıyla Çankaya'daki Şili Meydanı'nda bir basın açıklaması gerçekleştirdi.

Güliz Gündüz'ün mezunlar ve öğrenciler adına yaptığı konuşmada, tiyatronun toplumsal işlevine vurgu yapıldı. Gündüz, bölümün emektar hocalarından Süreyya Karacabey'in yazdığı 27 Mart Alternatif Bildirisi'ni seslendirdi. Bildiride, "Repliklerimiz tüm ezilenler için olacak" diyerek şunları ifade etti: "Yoksul halk çocuklarının huzursuz uykularına dokunacak, onlara umut verecek hikayelerin peşinden gideceğiz. Kimseyi dışarıda bırakmayan bir dil kuracağız. Yasaklı dillerin sitemlerini, savaşın yıkımını ve kayıplarımızın hikayelerini taşıyacağız sahnelerimize." dendi.
Bildiride, tiyatronun görünmeyenleri görünür kılma gücüne dikkat çekildi: "Sesini duyuramayanların sözcüsü olacağız. Haksızlığa uğramış kadınların gözlerindeki ifadeyi, yaşam sevincini yitirmiş sokakların hikayesini anlatacağız. Tiyatromuz, yıkıntılar arasından yeni bir dünya kurma hayalini besleyecek."
Tiyatronun kamusal alandaki rolüne de değinilen bildiride, "Sahnenin gücüyle, değişmez sanılanın nasıl dönüşebileceğini göstereceğiz. Acıların ortaklığını, umudun dirilişini anlatacağız. Repliklerimiz pazar yerlerinde, otobüs duraklarında, parklarda yankılanacak; gündelik hayatın koşturmacasına inat, insanlığın ortak hikayesini hatırlatacak" denildi.
Bu sene ayrıca bölümün 4. sınıf öğrencileri de alternatif bir bildiri yayınladı. Bildiride öğrencilerin yaşadığı sorunlar ve tiyatronun durumuna değinildi.
Etkinlik, tiyatronun toplumsal dönüşümdeki rolünü vurgulayan bu sözlerle son buldu. DTCF'liler, sanatın birleştirici ve dönüştürücü gücüne olan inançlarını bir kez daha dile getirmiş oldu.