Havuç diyarı Beypazarı'nda "su sıkıntısı" alarmı! Çiftçi: "Susuzluk sene geçtikçe artıyor"
Beypazarı’nda kışlık havuç hasadı başladı. Çiftçiler bu yıl dönüm başına 10 ton verim beklerken, üreticiler kalite ve lezzetiyle öne çıkan Beypazarı havucunun hem iç pazara hem dış pazara yıl boyunca gönderildiğini belirtiyor.
Türkiye'nin önemli sebze üretim merkezlerinden biri olan Ankara'nın Beypazarı ilçesinde kışlık havuç hasadı coşkuyla başladı. Sabahın erken saatlerinde tarlalara inen işçiler, topraktan özenle sökülen havuçları yıkama ve paketleme tesislerine ulaştırmak üzere torbalara dolduruyor.
DÖNÜM BAŞINA TAHMİNİ VERİM: 10 TON

180 dönümlük arazide üretim yapan çiftçi Sezai Aydoğan, bu seneki verim beklentisinin yüksek olduğunu belirtti. Aydoğan, "Haziran ayında ektiğimiz havuçlar için toprak işlemesine, sulama, gübreleme ve ot ayıklamasına çok dikkat ediyoruz. Tüm bu süreç yaklaşık 120 gün sürüyor." dedi.
Çiftçi Aydoğan, bu yıl dönüm başına tahmini verimin 10 ton olduğunu ifade ederek, "Geçen sene bir tık düşüktü, 8 ton falandı. Bu seneki daha kaliteli. Şu an tahmini verim dönüme 10 ton." olduğunu aktardı.
SU SIKINTISI ÜRETİMİ TEHDİT EDİYOR
Verimin artmasına rağmen Aydoğan, en büyük sorunun susuzluk olduğunu dile getirdi. Su kaynaklarını sondajlardan toplayıp göletlerde biriktirerek sulama yaptıklarını belirten Aydoğan, sorunun yıllar içinde büyüdüğüne dikkat çekerek, "Daha önce iki gölle iş görüyorduk, şimdi 10 göle çıkarttık ama o suyu yine bulamıyoruz. Susuzluk sene geçtikçe artıyor." uyarısında bulundu.
BEYPAZARI HAVUCUNUN SIRRI: KALİTE, TAT VE ALBENİ

Sezai Aydoğan, Beypazarı havucunu diğerlerinden ayıran temel özellikleri ise şöyle sıraladı:
"Kalitesi, albenisi, tadı bunlar çok farklı. Bunun hazırlamasında, gübresinde, ilacında, su oranına yeterli derecede olacak şekilde ekilmesi gerekiyor."
TESİSLERDE GÜNLÜK 70 TONA KADAR ÜRETİM

Hasat edilen havuçlar, bir firmaya ait yıkama tesislerine getiriliyor. Tesiste çalışan Yahya Göktaş, tesisin kapasitesi hakkında şu bilgileri verdi:
"Burada günlük 60-70 ton havuç üretimi olur. Tarladan gelir, burada yıkarız, İstanbul'a yollarız. Her tarafa yollarız."
Göktaş, havuçların kaba temizliğinin ardından özel yıkama makinelerinden geçtiğini, kalibre makinesi ile iri, ince, kıtır ve kırık olarak ayrılıp paketlendiğini belirtti. Yıl boyunca havuç, marul, soğan ve ıspanak gibi çeşitli sebzelerin üretildiği Beypazarı'nda toplanan havuçlar, talebe göre soğuk hava depolarında muhafaza ediliyor ve Türkiye'nin dört bir yanına gönderiliyor.
Üreticiler, hasat döneminin devam ettiği Beypazarı'ndan hem iç piyasaya hem de dış pazara yıl boyunca kaliteli havuç tedarik etmeyi sürdürmeyi hedefliyor.