Bereket tatlısı aşure cep yakıyor! Aşureye yüzde 40 zam
Aşure yapmanın maliyeti ne kadar? Bir tabak aşure ne kadar? İşte detaylar…
Hicri takvime göre Muharrem ayının 10. günü kutlanan Aşure Günü geride kaldı ancak Ankaralılar bu geleneği sürdürerek aşure yapmaya devam ediyor. Peki bu yıl aşure yapmanın maliyeti ne kadar? Yeni Ankara konuyu sizin için araştırdı.

Yeni Ankara’nın edindiği bilgilere göre aşurenin ana malzemelerinde büyük fiyat artışları yaşandı. Ortalama ürün kilo fiyatları ise şu şekilde:
Fındık 750 TL, yer fıstığı içi 150 TL, sarı kuru üzüm 250 TL, ceviz içi 550 TL, kayısı 500 TL, incir 500 TL, badem 700 TL, yarma 40 TL, fasulye 75 TL, nohut 75 TL, şeker 45 TL
“BİR TABAK AŞURE 121 LİRA”

Belirtilen ürünlerin birer kilosunun toplam maliyeti 3 bin 635 TL. Birer kilo ölçü ile yapılan aşureden 30 porsiyon çıkmakta. Bu durumda bir tabak aşure bu sene 121 TL. Geçen seneye göre fiyatlara ortalama yüzde kırk zam gelirken 2024’te bir tabak aşure fiyatı ise ortalama 73 TL’ydi.
AŞURE YAPMA VE DAĞITMA GELENEĞİ NEDİR?

Aşure, özellikle Türkiye ve Balkanlar'daki Müslüman toplumlar tarafından Muharrem ayında yapılan ve paylaşımın simgesi haline gelen geleneksel bir tatlı. Rivayete göre, Hz. Nuh’un gemisinde kalan son malzemelerle yapılan aşure, bolluğu ve dayanışmayı temsil eder.
Dini veya inanç ayrımı yapılmadan hazırlanan aşure, komşulara, akrabalara, arkadaşlara ve çevredeki insanlara dağıtılarak paylaşım kültürünü yaşatır. Kalorisi yüksek ve doyurucu olması nedeniyle genellikle sonbahar ve kış aylarında tercih edilir.