Ankara'nın unutulan lezzetleri 102. yılda yeniden hayat buldu! "Ankara’nın On Meyvesi"
Başkentin 102. yılı kutlamaları kapsamında düzenlenen “Ankara’nın On Meyvesi” sergisi, kentin unutulmaya yüz tutmuş meyvelerini yeniden hatırlattı. Ankara Üzümü’nden Ova Kavunu’na kadar kente özgü lezzetler, sanatseverlerle buluştu.
Ankara’nın başkent oluşunun 102. yılı, kente özgü değerleri öne çıkaran özel bir etkinlikle taçlandı. Ankaralılar ve Ankara’yı Tanıtma Vakfı öncülüğünde hazırlanan “Ankara’nın On Meyvesi” adlı sergi ve kitap tanıtım töreni, Kızılay Metro Sanat Galerisi’nde sanatseverlerle buluştu.

Ankara’nın simgelerinden olan Ankara Üzümü, Ankara Kavunu, Ankara Elması, Ankara Dutu, Ankara Üvezi, Ankara Vişnesi, Ankara iğdesi, Ankara Ayvası ve Ankara Armutu büyük ilgi gördü. Sergi, sadece meyveleri tanıtmakla kalmadı, aynı zamanda ziyaretçilere duygu dolu anlar da yaşattı. Bu etkinlik, hem başkentin sembollerini yaşatma hem de doğa ile insan arasındaki bağları pekiştirme amacını taşıdı.
Açılışa; Kahramankazan Belediye Başkanı Av. Selim Çırpanoğlu, Ankara Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Faruk Köylüoğlu, Ankaralılar Derneği Genel Başkanı Hilmi Yaman, Ankaralılar ve Ankara’yı Tanıtma Vakfı Başkanı Seyfettin Aslan ve çok sayıda vatandaş katıldı.
“ANKARA’NIN 10 MEYVESİ KİTAPLAŞTIRILDI”

Serginin açılış töreninde konuşan Ankaralılar ve Ankara’yı Tanıtma Vakfı Başkanı Seyfettin Aslan, geçtiğimiz yıl düzenlenen “Ankara’nın Beş Beyazı” sergisinin ardından bu kez de Ankara’nın on yerel meyvesini konu alan bir kitap hazırladıklarını belirterek, “Ankara’nın çok kadim değerleri olmasına rağmen, maalesef bu değerler gün yüzüne çıkamamış ve yeterince aydınlatılamamıştır. Geçen yıl burada, Ankara’nın beş beyazı olarak bilinen Ankara keçisi, Ankara kedisi, Ankara Tavşanı, Ankara güvercini ve Ankara arısını anlatan güzel bir sergi düzenlemiştik. Bu sergiden yola çıkarak şimdi de Ankara’nın on meyvesiyle ilgili bir kitap hazırladık. Bu meyvelerin tarihi değerlerle nasıl bağlantılı olduğunu ortaya koyduk. Örneğin Evliya Çelebi, Seyahatnamesi’nde Ankara armudundan ve Divrek kavunundan bahsetmiştir. Aynı şekilde Katip Çelebi de ‘Cihannüma’ adlı eserinde Üvez meyvesinden söz etmiştir. Amacımız, bu unsurların yeniden öne çıkmasını ve tanınmasını sağlamak. Ankara’nın bu değerlerine sahip çıkılmasını istiyoruz.” dedi
20 yıllık çabanın ardından Kahramankazan’da kavun yetiştirdiklerine dikkat çeken Aslan, şunları söyledi:
“Eğer yapabiliyorsanız, tabii bu planların hayata geçmesi, bu salonun açılması gibi tüm gelişmeler Ankara Büyükşehir Belediyesinin büyük destekleriyle mümkün oldu. Yerel yönetimlerin desteği olmadan bu tür projelerin hayata geçmesi mümkün değil. 20 yıldır yapılan çalışmaların somut bir sonucu olmamıştı. Bu kez özel bir çalışma yapıldı ve çok başarılı olduk. 20 bölümden oluşan, şahane bir Ankara alanı ortaya çıkardık. Bu başarının arkasında da Kahramankazan Belediye Başkanı Sayın Selim Çırpanoğlu var. Kendisiyle birlikte çok verimli bir süreç yürüttük.”
ANKARA’NIN YEME İÇME KÜLTÜRÜ İÇİN YENİ SERGİ YOLDA

Aslan, gelecek dönem için farklı projelerin olacağına işaret ederek, sözlerini şu şekilde devam ettirdi:
“Mesela Nezihe Araz, Mustafa Kemal’in Ankarası adlı kitabında Ankara’daki Ramazan sofrasını harika bir şekilde anlatıyor. Çorbası, etli pilavı ve bunların sırasıyla sunulmasından söz ediyor. İnşallah bir sonraki toplantımızda, böyle bir sergiyle Ankara’nın yemeklerini ve sofra kültürünü de gündeme getirmek istiyoruz. Ankara’nın Beş Özeli Beş Güzeli adlı bir kitap da yolda. Başka projelerimiz de var. Ayrıca Ankara Kalesi civarında, Ankara’yı tanıtma amaçlı bir binamız olacak. Oraya da herkesi bekliyorum.”
“ANKARA’DA 20 YILDIR ÜRETİLMEYEN KAVUNU ÜRETTİK”

Kahramankazan Belediye Başkanı Av. Selim Çırpanoğlu, Ankara’nın 25 ilçesinin bereketli toprakları ve verimli su kaynakları sayesinde boşuna başkent olmadığını vurgulayarak, “Ankara’nın 25 ilçesinde, bereketli toprakları ve verimli su kaynaklarıyla, boşuna başkent olmadığını biliyoruz. Atatürk de bu gerçeği o günden tespit etmiş ve bizlere güzel bir Ankara ile Başkent’i bırakmıştır. Bugün de bizler, o büyük insanların Ankara’da gördüğünü yaşatmaya çalışıyoruz. Kahramankazan’da da belediye başkanı olarak bu değerleri korumaya devam ediyoruz. Hemşerimiz olarak, bu emeği görmek bizleri gururlandırıyor. ‘Ankara’nın On Meyvesi’ni ön plana çıkarmak için büyük girişimlerde bulunuyoruz. Bu çalışmalar hem bilimsel hem de estetik açıdan çok değerli eserlerle destekleniyor. Ankara’da 20 yıldır üretilemeyen Ova kavunu ve Yuva kavunu gibi değerleri tekrar gündeme getirdik. Bu başarı, dönem belediye başkanlığı sürecinde Seyfettin Başkan ile birlikte ortak bir çaba sonucu gerçekleşti. En önemlisi de Mansur Başkanımızın destekleriyle bu projeler hayata geçti.” diye konuştu.