Ankara Tavası tarifi! Ankara Tavası nasıl yapılır? Ankara Tavası malzemeleri nelerdir?

Etin ve arpa şehriyenin enfes buluşmasıyla hazırlanan Ankara Tavası, Başkent mutfağının en sevilen lezzetlerinden biri... Peki, Ankara Tavası tarifi! Ankara Tavası nasıl yapılır? Ankara Tavası malzemeleri nelerdir? İşte detaylar...

Ankara Tavası tarifi! Ankara Tavası nasıl yapılır? Ankara Tavası malzemeleri nelerdir?

Ankara mutfağının geleneksel lezzetlerinden biri olan Ankara Tavası, et ve arpa şehriyenin nefis uyumuyla sofraları şenlendiriyor. Orijinalinde kuzu etiyle yapılan bu yöresel yemek, dana etiyle de oldukça lezzetli bir alternatif sunuyor. İşte evde kolayca hazırlanabilecek Ankara Tavası tarifi...

Malzemeler:

- 1,5 su bardağı arpa şehriye
- 300-400 gram iri doğranmış kuşbaşı et (isteğe göre kuzu veya dana)
- 1 adet yeşil biber
- 1 adet domates
- 1 adet soğan
- 1 diş sarımsak
- 1 tatlı kaşığı domates-biber karışık salça
- 1 dolu yemek kaşığı tereyağı
- 2-3 yemek kaşığı zeytinyağı
- Tuz, karabiber, pul biber
- Haşlanmış etin suyu

Tarifin hazırlanışı:

- İlk olarak etler tencereye alınarak üzerini geçecek kadar su ekleniyor. Kaynamaya başladığında oluşan köpük dökülerek, tencereye yeniden yaklaşık 3 su bardağı sıcak su ilave ediliyor ve etler yumuşayana kadar haşlanıyor. Haşlanan etin suyu süzülüp bir kenara alınıyor.

- Farklı bir tencerede tereyağı eritilip haşlanmış etler eklenerek kavruluyor. Ardından yemeklik doğranmış soğan ve ezilmiş sarımsak ilave ediliyor. İnce doğranmış biber ve kabuğu soyulmuş domates de eklenerek kavurma işlemine devam ediliyor. Malzemeler iyice yumuşayınca salça ekleniyor ve birkaç dakika kavrulduktan sonra ocaktan alınıyor.

- Ayrı bir pilav tenceresinde zeytinyağı ile arpa şehriye rengi dönene kadar kavruluyor. Üzerine etli karışım eklenerek güzelce harmanlanıyor. Şehriyenin üzerini geçecek kadar et suyu dökülüp, tuzu ilave edilerek kısık ateşte pişmeye bırakılıyor.

- Yemek pişmeye yakın pul biber, karabiber gibi baharatlarla lezzet katılıyor. Ocaktan alındıktan sonra dinlendirilen Ankara Tavası, sıcak şekilde servis ediliyor.

Ankara'nın geleneksel mutfağını sofranıza taşımak isterseniz, bu tarif tam size göre! Afiyet olsun.