Ankara, Konya ve Aksaray sınırında büyük tehlike: Türkiye'nin tuz kaynağı yok oluyor!

Türkiye'nin tuz ihtiyacının yüzde 40'ını karşılayan Tuz Gölü kırmızı alarm veriyor. Son 90 yılda yüzde 85 küçülen gölün çekilmesiyle tuz kütleleri ortaya çıktı.

Ankara, Konya ve Aksaray sınırında büyük tehlike: Türkiye'nin tuz kaynağı yok oluyor!

Türkiye’nin tuz ihtiyacının yüzde 40’ını karşılayan ve Van Gölü’nden sonra ülkenin ikinci büyük gölü olan Tuz Gölü, hızla küçülerek kırmızı alarm vermeye başladı. Aksaray, Konya ve Ankara sınırlarında yer alan gölün, son 90 yılda yüzde 85 oranında küçüldüğü tespit edildi. Kuraklık nedeniyle su seviyesinin düşmesi, devasa tuz kütlelerini ortaya çıkardı.

VAHŞİ SULAMA VE İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ HIZLANDIRIYOR

Tuz Gölü'nün hızla küçülmesindeki en büyük etkenler; bölgedeki 200 bin civarındaki su kuyusu, iklim değişikliği ve tarım arazilerinde yapılan vahşi sulama olarak belirlendi. Yağmur ve kar yağışlarının yetersiz kalması da bu küçülme oranını hızlandırdığı aktarılırken suların çekilmesiyle ortaya çıkan tuz kütleleri, göldeki dramatik seviye kaybını gözler önüne seriyor.

Jeoloji Mühendisleri Odası Aksaray İl Temsilcisi Tayfun Aydın, konuyla ilgili yaptığı araştırmalara dayanarak endişe verici verileri paylaştı:

"Gölün su yüzeyleri alanıyla ilgili olarak ilk çalışma 1915 yılında 2 bin 164 kilometrekare olarak tespit edilmiştir. 1987 yılında bu alan 926 kilometrekareye, ardından 2005 yılında ise 326 kilometrekareye küçülmüştür. Dolayısıyla 90 yılda yüzde 85 oranında gölde bir küçülme olmuştur ve hala küçülmeye devam ediyor."

20 BİN KUYU VE BİLİNÇSİZ TARIM TUZ GÖLÜ'NÜ BESLEYEMİYOR

Tayfun Aydın, kuraklık ve iklim değişikliğinin yanı sıra, Tuz Gölü'nü besleyen Peçenek Suyu, İnsuyu ve Uluırmak gibi akarsuların artık yeterince su taşıyamaz hale geldiğini belirtti. Bölgenin Türkiye'nin en az yağış alan yerlerinden biri olduğunu söyleyen Aydın, metrekareye düşen 324 kilogram yağış miktarının Türkiye ortalaması olan 574 kilogramın çok altında olduğunu ifade etti.

Gölün tükenme noktasına gelmesinin temel sebeplerinden biri de bilinçsiz tarım uygulamaları olduğunu söyleyen Aydın, "Eskil ve çevresinde 15 bini kaçak, 5 bini ruhsatlı 20 bin civarında kuyu bulunmaktadır. Eskiden ilk su seviyeleri 1,5 metrede çıkarken, günümüzde ilk su seviyesi 80 metreye inmiş, kuyu derinlikleri ise 300 metreye kadar inmiştir." ifadelerini kullandı.

Aydın, bölgede yoğun su isteyen mısır ve yonca gibi ürünler yerine, arpa gibi daha az su tüketen ürünlerin ekilmesine destek verilmesi gerektiğini vurguladı. Uzman isim, Tuz Gölü'nü korumanın birinci yolunun mevcut suları idareli ve tasarruflu kullanmak olduğunun altını çizerek yetkililere önlem alma çağrısında bulundu.