Ankara İvedik OSB Müdürü Öztepe: Üretim ve istihdam için çaba sarf ediyoruz
Ankara İvedik Organize Sanayi Bölge Müdürü Metin Fatih Öztepe, “Türkiye’nin ikinci büyük organize bölgesi olarak, “Ülke sanayisinin, üretiminin, istihdamının ve ihracatının gelişmesi için çaba sarf eden bir yapıyız” dedi.

yeniankara.com.tr İmtiyaz Sahibi Ali Çetin ve Muhabir Aysun Karakaya, Ankara İvedik Organize Sanayi Bölge Müdürü Metin Fatih Öztepe’yi makamında ziyaret edip sanayi bölgesi hakkında bilgi aldı. “İstihdam ve işletme sayısı bakımından Türkiye’nin ikinci, Ankara’nın da en büyük organize sanayi bölgesiyiz” diyen Öztepe, “Ülke sanayisinin, üretiminin, istihdamının ve ihracatının gelişmesi için çaba sarf eden bir yapıyız” dedi.
Yaklaşık 10 yıldır İvedik OSB'de Bölge Müdürlüğü yapan Metin Fatih Öztepe, Sanayi Bölgeleri hakkında şu bilgileri verdi: “Bir girişimcinin ticari ve üretim hayatına gireceği ve ilk adımı atacağı yer burası. Kurumlara kurumsallaşma süreci boyunca her anında yanında olup destek vermek üzere kurulmuş, teknoloji, ihracat, kalite yönetimi ile tanışması süreçlerinde, firmaları destekleyen bir yapıyız. 477 hektar alandan 38 kooperatiften oluşan aynı zamanda bağımsız yerlerinde mevcut olduğu Organize Sanayi Bölgemizde yaklaşık on bin işletme mevcut.
Küçük sanayi sitelerinden oluşan organize sanayi bölgeleri içinde yer alıyoruz. Bölgemiz tüm gerekli birimlerini ihdas etmiş kendi ruhsatlarını veren, denetimini yapan diğer birimleriyle tam zamanlı olarak sanayiciye hizmet verebilen kabiliyetlere ulaşmış bir sanayi bölgesiyiz. Kendi içinde teknoparkı olan, kendi meslek lisesi olan, içerisinde tüm finans kuruluşlarının bulunduğu, ARGE merkezi, kendi ismiyle vergi dairesi, sanayi teknolojik il müdürlüğünü içinde barındıran, Türkiye’nin en büyük organize sanayi bölgelerinden biriyiz. Organize sanayi bölgemiz uluslararası standartlara, TS, İSO 9001, 14001,50001 belgelerine haiz profesyonel yaklaşımla hareket eden ve bu anlamda yeni kurulan sanayi bölgelerine örnek teşkil eden ülke sanayinin, üretim, istihdam ve ihracatının gelişmesi için çaba sarf eden bir sanayi bölgesiyiz.
ANKARANIN SANAYİLERİ ŞU AN İÇİN YETERLİ
Ankara sanayi bölgelerinin yeterliliği hakkında bilgi veren Metin Fatih Öztepe, şöyle konuştu: “Ankara 13 tane organize sanayi bölgesinden oluşuyor. Bunların arasında henüz yüzde yüz doluluk oranına ulaşmayan sanayi bölgeleri de mevcut. Bugün yapılan bir değerlendirmeye göre ülkenin cari açığının kapanması için mevcut üretimin iki katına çıkması gerekli. Dolayısıyla da Ankara ölçeğinde bir şehrin, Türkiye’nin diğer doğal kaynakları olmadan üretimle büyümesi, ancak mümkün olan bir ülkede mevcut üretimin iki katına çıkması planlandığında Ankara’da belki iki katından da daha fazla mevcut üretimin artması gerektiği söylenebilir.
“TEKNOPARK ANKARA TEKNOLOJİNİN BAŞKENTİ” SLOGANIYLA KURULDU
Ankara’yı diğer büyük şehirlerle kıyasladığımızda ön plana çıkan bir özelliği var. Gerek üniversiteleri, sanayi bölgeleri, gerekse vakıf şirketleri olarak bildiğimiz ASELSAN, TUSAŞ, ROKETSAN gibi teknoloji alanında Ankara diğer illere göre ön planda yer almaktadır. Üretimin teknoloji ayağında daha çok yenilik yapıp bu alanda yatırımlar yapılması gerekmektedir. Daha önce yapılan analizlerde, mevcut üretim haliyle ancak geleneksel bir üretimin yapıldığı bunun teknoloji tabanlı bir üretime evrilmesi gerektiği ve böyle bir dönüşüme ihtiyaç olduğu ön görülerek, 2018 yılının başında “TEKNOPARK Ankara Teknolojinin Başkenti” sloganıyla kuruldu. Şu an 300 tane ARGE firması var. Burada bulunan tüm firmalar teknoloji tabanlı ARGE yapmaktalar. Amacımız buradaki buluşları, teknolojinin sanayi bölgesinde üretilmesi ve teknolojinin çalıştırılması. Bugün bizim kilogram başına üretimimiz ihracatta 2 dolar gibi düşünüyoruz ama buna teknoloji kattığımız zaman kilogram başına 60 dolara çıkıyor. Buradan teknolojinin ne kadar büyük maliyet getirisi olduğunu anlayabiliriz. Biz artık konvansiyonel gelen geçen teknolojiler değil orta ve üst düzey teknolojilerle üretim yapmak durumundayız ki katma değeri yüksek ürün ortaya koyabilelim. Bunlarda ancak TEKNOPARK gibi alanlarda ARGE firmalarıyla yapmak mümkün, Bu firmalarımıza mekan ve ekosistem oluşturarak teknolojisi daha yoğun ürünlerin ortaya çıkmasını sağlıyoruz.”