Omega-3 yağ asitleri çok faydalı ancak….

Bizi kanser dahil birçok hastalıktan koruyabilecek olan omega-3 yağ asitleri açısından en zengin kaynaklardan birisi de keten tohumudur ancak diğer vitamin, mineral ve yağ asitleri gibi Omega-3 yağ asitlerinin de sentetik olarak kapsüller halinde üretilmiş olanları (hapı yutar gibi) yutmak doğru değildir. Ayrıca son zamanlarda “zengin omega-3 kaynağı olarak gündeme gelen Keten Tohumu hakkında bazı uyarılarda bulunmak istiyorum.”
Omega-3 yağ asitleri temelde üç ana formda bulunur:
ALA (α-linolenik asit): Bitkisel kaynaklı (keten tohumu, chia tohumu ve ceviz).
EPA (eikosapentaenoik asit): Deniz kaynaklı (balık, kril ve yosun).
DHA (dokosahekzaenoik asit): Yine deniz kaynaklı (özellikle mikroalgler ve balık yağı).

Bu doğal kaynaklar, omega-3’ün biyolojik formunu taşırlar yani vücudumuz tarafından kolayca İŞLENİP kullanılabilecek yağ asitleridir. Tabi ki omega-3 yağı kaynağı olarak aldığımız gıdalar ne kadar kaliteli olursa olsun, bunların işlenip işe yarayacak hale getirilebilmesi ve emilip kana karışması için “sindirim sistemimizin iyi çalışır durumda olması gerektiği de dikkate alınmalıdır...”

“Keten tohumu omega-3 yağ asitleri (ALA), lignanlar ve lif bakımından çok zengindir. Ancak bu yağlar çok kolay oksitlenen (bozulan) yapıdadır.” Öğütülmemiş keten tohumun dış kabuğu çok serttir ve iç kısmını korur. Bu yüzden yıllarca bozulmadan saklanabilir. Öğütülmüş keten tohumunun kabuğu kırıldığı için yağ asitleri hava ile temas eder, bu da oksidasyona yol açarak zararlı hale gelir...
“Bu nedenle hazır öğütülmüş olarak satılan keten tohumu kesinlikle yenilmemelidir, çok zararlıdır zehir etkisi yapabilir.” Sadece bütün olarak satın aldığınız tohumları kullanmadan önce öğüterek veya havanda ezerek tüketin…

Yeni haftanın yeni umutlara vesile olması dileğiyle…

SON DAKİKA HABERLERİ

Ümit Yurtkuran Diğer Yazıları