Uzmanlardan uyarı: Şekerli içecekler kolon kanserinde metastaz riskini artırıyor
Uzmanlar, şekerli içeceklerin yalnızca obezite ve diyabet (şeker hastalığı) gibi kronik hastalıkların değil, kolon kanseri gibi ölümcül hastalıkların da ilerlemesinde etkili olabileceği konusunda uyardı.
Yapılan yeni araştırmalar, özellikle glukoz-fruktoz şurubu içeren şekerli içeceklerin, kolon kanserinde tümörün karaciğere sıçrama (metastaz) riskini artırabileceğini ortaya koydu.
"KOLON KANSERİ EN SIK GÖRÜLEN KANSERLERDEN"
Uzmanlar, kolon kanserinin hem kadınlarda hem de erkeklerde en sık görülen kanser türlerinden biri olduğunu hatırlatarak, “Erken teşhisle tedavi edilebilen bu hastalık, özellikle nüks ve metastaz açısından uzun süreli takip gerektiriyor. Son bulgular, şekerli içeceklerin bu süreci olumsuz etkileyebileceğini ortaya koyuyor” ifadelerini kullandı.
“İDEAL KİLO KORUNMALI, PAKETLİ ÜRÜNLERDEN UZAK DURULMALI”
Şekerli içeceklerin yoğun tüketiminin obezite, diyabet ve kanser gibi hastalıkları tetikleyebileceğini belirten uzmanlar, ideal kilonun korunmasının önemine işaret etti.
Uzmanlar, şu bilgileri paylaştı:
“Hastalıkların önlenmesinde sağlıklı beslenme alışkanlıkları kritik rol oynamaktadır. Özellikle paketli gıdalarda sıkça kullanılan glukoz-fruktoz şurubuna dikkat edilmeli. Bu tür ürünlerden uzak durularak, doğal, lifli ve sebze-meyve ağırlıklı beslenme tercih edilmelidir. Kolon kanserinden korunmada bu tip besinlerin olumlu etkisi bilimsel olarak da kanıtlanmıştır.”
UZMANLARDAN ŞEKERLİ İÇECEKLER İÇİN 4 ÖNERİ!
- Etiket okuyun: Glukoz-fruktoz şurubu içeren içecek ve yiyecekleri satın almayın.
- Su tercih edin: Günlük sıvı ihtiyacınızı su, ayran veya şekersiz bitki çaylarıyla karşılamaya çalışın.
- Taze meyve tüketin: Meyve suyu yerine meyvenin kendisini tercih edin.
- Evde hazırlayın: Serinletici içecekleri evde meyveyle ve şekersiz hazırlayın.