Uzmanlardan uyarı: Bağışıklık için sofralarda mantar olmalı
Uzman Diyetisyen Yasemin Kuşcu, protein, vitamin ve antioksidan içeriğiyle bağışıklığı güçlendiren mantarın, özellikle çocuklar, gençler ve vejetaryenler için düzenli tüketilmesi gerektiğini söyledi. Kontrollü üretilmiş kültür mantarlarının sofralarda daha fazla yer alması gerektiğine dikkat çekti.

Besin değeri yüksek ancak tüketim oranı düşük olan mantarın, bağışıklık sistemini güçlendiren etkileriyle dikkat çektiği bildirildi. Etlik Şehir Hastanesi Uzman Diyetisyeni Yasemin Kuşcu, özellikle çocuklar, gençler ve vejetaryenler için mantar tüketiminin önemli olduğunu söyledi.
Kuşcu, mantarın düşük kalorili ancak zengin içeriği sayesinde sağlıklı beslenmede güçlü bir alternatif olduğunu belirterek, “Mantar; B grubu vitaminler, potasyum, antioksidanlar, selenyum ve beta glukan içerdiği için bağışıklık sistemine destek sağlar” dedi.
Özellikle çocukların ve gençlerin gelişim dönemlerinde mantarın sofralarda yer alması gerektiğini vurgulayan Kuşcu, protein yönünden zengin yapısıyla et tüketmeyen bireyler için de mantarın önemli bir kaynak olduğunu ifade etti.
"MANTARIN FAYDALARI DAHA ÇOK ANLATILMALI"
Mantarın bağırsak ve kalp sağlığı üzerinde de olumlu etkiler sunduğuna işaret eden Kuşcu, “Toplum olarak mantara çok alışkın değiliz. Bu biraz da pişirme alışkanlıkları ve tarif eksikliğinden kaynaklanıyor. Uygun tarifler geliştirilmeli, sağlık profesyonellerinin katkısıyla bilgilendirme kampanyaları yapılmalı” önerisinde bulundu.
Son yıllarda Türkiye’de kültür mantarı üretiminin arttığını belirten Kuşcu, doğadan toplanan ve kontrolsüz üretilen mantarların tüketilmemesi gerektiğini de hatırlatarak, güvenilir kaynaklardan temin edilen kültür mantarlarının sağlıklı bir tercih olduğunu söyledi.