Uzmanlar uyarıyor: Çay ve kahve kontrollü tüketilmeli!

Birçok kişi gün içinde çay ve kahve tüketimi konusunda aşırıya kaçabiliyor. Uzmanlar, çay ve kahvenin potansiyel faydalarına rağmen kontrollü tüketilmesi gerektiğini söyledi.

Uzmanlar uyarıyor: Çay ve kahve kontrollü tüketilmeli!

Yapılan araştırmaya göre, düzenli çay ve kahve tüketimi kanser hastalarında yaşam süresini uzatabiliyor. İtalya merkezli IRCCS Avrupa Onkoloji Enstitüsü tarafından yürütülen çalışmada, 1993–2023 yılları arasında 40 bini aşkın kanser hastasının verileri analiz edildi.

Araştırmanın öne çıkan bulgularına göre, çay ve kahve tüketen hastaların, bu içecekleri az tüketenlere kıyasla kanserin ilerleme riskinde yüzde 24 oranında azalma yaşadığı gözlemlendi. Uzmanlar, özellikle çay tüketiminin kahveye göre daha güçlü koruyucu etkiler gösterdiğini belirtti.

MEME KANSERİNDE ETKİ DAHA BELİRGİN

İncelenen verilerde kolorektal, meme, prostat, karaciğer ve mesane kanserleri gibi farklı türler yer aldı. Çalışmaya göre; kolorektal kanserlerde çay ve kahve tüketiminin koruyucu etkisi daha net bir şekilde ortaya çıktı. Meme kanserinde ise yalnızca çay tüketiminin anlamlı düzeyde risk azalması sağladığı belirlendi.

UZMANLARDAN UYARI: “AŞIRI TÜKETİM ÖNERİLMİYOR”

Araştırmayı değerlendiren uzmanlar, çay ve kahvenin potansiyel faydalarına rağmen kontrollü tüketilmesi gerektiğini söyledi.

Uzmanlar, “Her iki içeceğin de antioksidan içeriği ve biyoaktif bileşenleri nedeniyle sağlık üzerinde olumlu etkileri olabilir. Ancak özellikle kanser hastaları için bu içeceklerin fazla tüketimi, kardiyovasküler sistem başta olmak üzere bazı olumsuz durumlara yol açabilir.”

Uzmanlar, çay ve kahvenin şeker veya tatlandırıcı içermeden tüketilmesinin sağlık üzerindeki etkilerini optimize edebileceği vurgulandı. Uzmanlar, her hastanın beslenme tercihlerinin mutlaka kendi hekimiyle birlikte değerlendirilmesi gerektiğinin altını çizdi.

ÇALIŞMA NE KADAR GÜVENİLİR?

IRCCS Avrupa Onkoloji Enstitüsü’nün yürüttüğü bu kapsamlı çalışma, farklı coğrafyalardan 40 bini aşkın hastanın uzun dönem verilerini içermesi açısından literatürde dikkat çeken araştırmalar arasında yer aldı. Ancak uzmanlar, mevcut bulguların çay ve kahve tüketiminin tedavi edici etkisi olduğu anlamına gelmediğini, daha fazla klinik çalışmaya ihtiyaç duyulduğunu belirtiyor.

Araştırma, kontrollü miktarda çay ve kahve tüketiminin, bazı kanser türlerinde hastalığın ilerleme hızını yavaşlatabileceğine dair umut verici bulgular elde edilmiş durumda. Ancak her bireyin sağlık durumu özelinde değerlendirme yapması gerektiği unutulmamalı.