Ultra işlenmiş gıdalar erken yaşta bağırsak kanserine yol açabilir! Bu yiyeceklerden uzak durun!
Uzmanlar, ultra işlenmiş gıdaların erken yaşta bağırsak kanseri riskini artırabileceğini belirtti.
Yapılan araştırmalara göre, bu gıdaları fazla tüketenlerin yüzde 45 daha fazla adenoma kolorektal kanser öncüsü geliştirdiği ortaya çıktı.
Uzmanlar, sosis, salam, hazır çorbalar, kola, patates cipsleri gibi ultra işlenmiş gıdaların tüketiminin daha önce diyabet (şeker hastalığı), kalp hastalıkları ve bazı kanser türleriyle ilişkilendirildiğini hatırlattı.
Yakın zamanda yayınlanan bir çalışmada, yaklaşık 30 bin kadının diyet ve kolonoskopi verileri incelendi. Araştırmada, ultra işlenmiş gıdaları fazla tüketen bireylerin, az tüketenlere kıyasla yüzde 45 daha fazla adenoma kolorektal kanser öncüsü geliştirdiği belirlendi. Çalışma sonuçları, JAMA Oncology dergisinde yayımlandı.
ERKEN BAŞLANGIÇLI KOLOREKTAL KANSER İLE BAĞLANTI
Araştırmada, katılımcıların tamamına 50 yaşından önce en az 2 kez kolonoskopi yapılmıştı. Çalışmada özellikle hazır yemekler, paketli atıştırmalıklar, yüksek şeker, tuz ve doymuş yağ içeren ürünler ile bol katkı maddesi içeren gıdaların tüketim miktarı incelendi.
Uzmanlar, daha önceki araştırmaların genel kolorektal kanser ile ultra işlenmiş gıdalar arasında ilişki bulduğunu ancak bu çalışmanın ultra işlenmiş gıdaları erken başlangıçlı kolorektal kanserle ilişkilendiren ilk çalışma olduğunu vurguladı.
Uzmanlar, ultra işlenmiş gıdaların yüksek tüketiminin (örneğin günde 5-10 porsiyon) bağırsak sağlığını olumsuz etkileyebileceğini belirterek, şunları söyledi:
"Diyet tek başına kolon kanserini açıklamıyor, ancak veriler ultra işlenmiş gıdalardan uzak durmanın erken yaşta kolon kanseri riskini azaltabileceğini gösteriyor. Şeker, tuz ve doymuş yağ oranı yüksek; lif, vitamin ve mineral yönünden fakir; yapay katkı maddeleri, renklendirici ve tatlandırıcı içeren gıdalardan mümkün olduğunca uzak durulmalı. Bunun yerine, sebze, meyve ve tam tahıllı ürünler gibi yüksek lif içeren doğal besinler tercih edilmeli."
Uzmanlar, erken yaşlarda bağırsak sağlığını korumanın ve kolorektal kanser riskini azaltmanın en etkili yollarından birinin ultra işlenmiş gıdalardan uzak durmak olduğunu vurguladı.