Portakal suyu kalp sağlığını güçlendiriyor
Molecular Nutrition & Food Research’te yayımlanan yeni bir çalışma, düzenli portakal suyu tüketiminin kalp sağlığı üzerinde güçlü koruyucu etkilere sahip olduğunu ortaya koydu.
Westminster Üniversitesi’nden Kimyasal Patoloji uzmanı David C. Gaze, The Conversation için kaleme aldığı bir yazıda, portakal suyunun bağışıklık hücrelerimizdeki binlerce genin çalışma biçimini değiştirdiğini belirtti. Bu genlerin önemli bir kısmı kan basıncı düzenlemesi, iltihap kontrolü ve şeker metabolizması gibi kalp-damar sağlığı için kritik süreçlerde rol oynuyor.
Araştırmada yetişkinlere iki ay boyunca her gün 500 ml saf pastörize portakal suyu içirildi. 60 gün sonunda, stres ve inflamasyon sırasında aktifleşen NAMPT, IL6, IL1B ve NLRP3 gibi genlerin belirgin şekilde az aktifleştikleri tespit edildi. Ayrıca böbreklerin sodyum tutma kapasitesini etkileyen SGK1 geninde de aktivite düşüşü görüldü. Bu bulgular, düzenli portakal suyu tüketiminin genç yetişkinlerde kan basıncını düşürdüğünü gösteren önceki araştırmalarla uyumlu bulundu.
Uzmanlar, portakal suyunun vücudun düzenleyici mekanizmalarını etkileyerek kan damarlarının gevşemesine, iltihabın azalmasına ve kalp sağlığının uzun vadede korunmasına katkı sağladığını ifade ediyor. 639 kişiyi kapsayan 15 kontrollü çalışmanın analizinde de düzenli portakal suyu tüketiminin insülin direncini ve LDL kolesterolü azaltabileceği belirtiliyor.