"Gıda zehirlenmesi" faciası: “Hijyeninden emin olmadığınız sokak lezzetlerinden uzak durun!”

Midyenin temizlenme sürecinin hayati önem taşıdığını belirten uzmanlar, “Midye hem hızlı bozulan bir ürün hem de içindeki pilav nedeniyle bakteri üremesi için elverişli. Hijyenik olmayan koşullarda hazırlandığında çok kısa sürede ciddi zehirlenmelere yol açabilir” dedi.

"Gıda zehirlenmesi" faciası: “Hijyeninden emin olmadığınız sokak lezzetlerinden uzak durun!”

Almanya’dan İstanbul’a tatile gelen bir aileyi etkileyen ve anne ile iki çocuğun hayatını kaybettiği, babanın ise yoğun bakımda tedavisinin sürdüğü gıda zehirlenmesi olayı, sokak lezzetlerine yönelik endişeleri artırdı. Ailenin Beşiktaş’ta midye ve benzeri yiyecekler tükettiği iddia edilirken, uzmanlar benzer vakaların her gün acil servislere başvurduğunu belirterek kritik uyarılarda bulundu.

“MİDYE, TAVUK VE SOKAK LEZZETLERİ YÜKSEK RİSK TAŞIYOR”

Uzmanlar, özellikle midye, kokoreç, köfte, kumpir ve soğuk sandviç gibi sokakta satılan yiyeceklerin uygunsuz koşullarda hazırlanması ve saklanması halinde toksin üretebildiğine dikkat çekti.
Midyenin temizlenme sürecinin hayati önem taşıdığını hatırlatan uzmanlar, “Midye hem hızlı bozulan bir ürün hem de içindeki pilav nedeniyle bakteri üremesi için elverişli. Hijyenik olmayan koşullarda hazırlandığında çok kısa sürede ciddi zehirlenmelere yol açabilir.” dedi.

Tavuk ürünlerinin ise şu dönemde en sık zehirlenmeye yol açtığını belirten uzmanlar, aynı eldivenin değiştirilmeden kullanılması, çiğ tavukla salatanın aynı tahtada hazırlanması gibi hataların bulaş riskini katladığını söyledi.

Uzmanlar, olayın çok hızlı seyir göstermesi nedeniyle botulinum toksininden şüphelenildiğini belirterek, “Bu toksin kan testiyle tespit edilemez, çoğu zaman otopsiyle ortaya çıkar.” açıklamasını yaptı.

Uzmanlar, botulinum toksininin sinir sistemini etkilediğini, çok kısa sürede bilinç bozukluğu, solunum durması ve ölümle sonuçlanabileceğini vurguladılar.

“2–72 SAAT ARASINDA HER GIDA ZEHİRLEYEBİLİR”

Gıda zehirlenmesinin yalnızca son tüketilen yiyecekten kaynaklanmayabileceğine dikkat çeken uzmanlar, “Gıdayı aldıktan sonra 6 saat ile 72 saat arasında geçen süreç çok önemli. Hem 2–3 gün önce yediğiniz hem de 6 saat önce tükettiğiniz bir yiyecek zehirlenmeye yol açabilir” dedi.

Çocuklar ve ileri yaştakilerin bağışıklık sistemlerinin daha zayıf olması nedeniyle zehirlenmelerin bu gruplarda daha ağır seyrettiği, sıvı kaybının hızla organ yetmezliğine yol açabileceği ifade edildi.

TEHLİKELİ BELİRTİLER!

Uzmanlara göre acil müdahale gerektiren kritik belirtiler şöyle:

  • Fışkırır tarzda şiddetli kusma
  • 48 saati aşan yoğun ishal
  • Son 5 saattir idrar çıkışının olmaması
  • Çift görme, bulanık görme
  • Bilinç bulanıklığı
  • Yüksek ateş

Bu belirtilerin görülmesi halinde hastaların acilen hastaneye alınması gerektiği vurgulandı.

“HİJYENİK OLMAYAN TEK BİR MİDYE BİLE ZEHİRLEYEBİLİR”

Sokak lezzetlerinin doğru ısıda pişirilmemesi, gereken süre boyunca soğuk zincirde tutulmaması ve açık tezgâhlarda uzun süre bekletilmesinin ciddi risk oluşturduğunu belirten uzmanlar, “Tek bir midye bile botulinum toksini taşıyorsa ölümcül olabilir. Çok sayıda tüketildiğinde risk katlanır.” ifadelerini kullandı.

Uzmanlar, son olarak vatandaşlara şu uyarıda bulunarak, “Hijyeninden mümkün olduğunca emin olduğunuz yerlerden alışveriş yapın. Saklama koşulları, hazırlama süreci ve üretim kalitesinden emin olmadığınız her gıda bir risk taşır.” dedi.