Gıda Mühendisi Fatih Efe: Ülkemizde üretilen süt, tüketilenden az
Gıda Mühendisleri Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Fatih Efe, süt konusunda önemli açıklamalarda bulundu. Efe, "Ülkemizde üretilen süt, tüketilen sütten daha az. Yani ya su ilave edildi ya da dışarıdan ithal edilen süt tozu su ile karıştırıldı böylelikle çoğaldı" dedi.
Gıda Mühendisleri Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Fatih Efe, 21 Mayıs Dünya Süt Günü dolayısıyla çarpıcı açıklamalarda bulundu. Efe, Dünya Süt Günü'nün Çin'de üretilen ve süt tozuna benzeyen melamin tozu nedeniyle hayatını kaybeden çocuklar nedeniyle ortaya çıktığını bildirdi.
Yeni Ankara'ya konuşan Gıda Mühendisi Fatih Efe şunları söyledi:
"SÜTÜN RAF ÖMRÜ KISA, EKONOMİK DEĞERİ YÜKSEKTİR"
Birleşmiş Milletler bünyesinde bulunan Dünya Tarım ve Gıda Teşkilatı, 21 Mayıs'ı sütün önemine vurgu yapmak üzere Dünya Süt Günü ilan etti. Bir gıdaya ait özel gün ilan edildi. Demek ki, süt o kadar önemli bir besin. Aslında kaliteli süte ulaşmak çok da kolay değil ülkemizde. Biz öğrenciyken bir araştırma yaptık. Ülkemizde üretilen süt, tüketilen sütten daha az. Yani ya su ilave edildi ya da dışarıdan ithal edilen süt tozu su ile karıştırıldı böylelikle çoğaldı. Başka bir mantığı yok. Süt, besleyici ve biyolojik değeri çok yüksek bir ürün olduğu için mikroorganizmalar için de tercih edilen ve kolayca bozulan bir üründür. Raf ömrü kısadır. Yüksek ısılarda hermetik kaplamalarla raf ömrünü uzatabiliriz ama bunun bir yönü de sütün esansı yani süt tozunu elde ederek de raf ömrünü uzatabiliriz. Bu özellikle Avrupa'da yapılıyor. Üretilen sütün fazlası düşük basınçta püskürtme yöntemiyle süt tozu elde ediliyor. Elde edilen süt tozu diğer ülkelere ihraç ediliyor. Böylece su ve süt ile karıştırılarak tekrar süt haline getiriliyor. Ancak orijinalinin yerini tutmuyor. Ekonomik değeri de yüksek olan bir üründen bahsediyoruz.

"SÜT ÖZELLİKLE BEBEKLİKTE VE ÇOCUKLUKTA ÖNEMLİDİR"
Biyolojik değere baktığımızda; vücudumuzun yapamadığı esansiyel dediğimiz amino asitlerin sütte olduğunu görüyoruz. Bunların emilimi ne kadar fazlaysa biyolojik değeri de o kadar çok demektir. En çok 93 ile yumurtada, 84 ile sütte, 76 ile balıkta. Biyolojik değerde önemli olan vücudumuzun yapamadığı elzem dediğimiz amino asitler. Yani proteinin yapı taşı. Vücudumuzun yapamadığı amino asitler bu besinlerde var. Bu bağlamda kaliteli protein kaynağı olarak sütü bir kenarda tutmamız gerekiyor. Süt özellikle bebeklikte ve çocuklukta önemlidir. Ancak gelişimini tamamlamış bireylerde laktaz enzimi salınımı azaldığı için mide ve bağırsak bozukluklarına yol açabiliyor.
"BUGÜNÜN DÜNYA SÜT GÜNÜ OLMASININ ALTINDA BİR TAKLİT YATIYOR"
Süt bu nedenle de çok önemli. Bugünün Dünya Süt Günü olmasının altında bir taklit de yatıyor. Çin'de bir dönem süt tozuna benzer melamin tozu üretildi. Bu tozu su ile karıştırarak süt gibi yaptılar ve süte ilave ederek çoğalttılar. Ne yazık ki birçok çocuğun ölümüne sebep oldular. Bu olaydan sonra dünyada söz sahibi olan yönetim sistemleri tehlikelerin arasında taklit ve tağşişi de ele aldı. Sütteki bilinçliliği artırmak ve önemini belirtmek üzere de Dünya Tarım ve Gıda Teşkilatı 21 Mayıs'ı Dünya Süt Günü ilan etti.