Çekirdeksiz üzümde kurutma mesai başladı

Türkiye’nin tarımda önde gelen bölgelerinden Gediz Havzası’nda yer alan Manisa’nın Turgutlu ilçesinde, Sultani çekirdeksiz üzümün hem hasadı hem de kurutma süreci başladı.

Çekirdeksiz üzümde kurutma mesai başladı

İzmir’in Menemen ilçesinden Manisa’nın Sarıgöl ilçesine kadar uzanan verimli havzada, Antik Çağ’dan bu yana yetiştirilen üzümün kurutma mesaisi başladı. Kendine özgü yeşil tonundan kahverengiye dönüşen üzümler, hasatla birlikte sergi alanlarını süslüyor.

Gün doğumuyla birlikte asmalardan toplanan üzümler, traktörlerle kurutma alanlarına taşınıyor. Burada, daha parlak görünmeleri ve güneşin etkisinden zarar görmemeleri için su, zeytinyağı ve 'posata' olarak bilinen potasyum karbonat karışımıyla yıkanıyor. Yaklaşık 10 gün boyunca sergi alanlarında bekletilen üzümler, doğal süreç sonunda yeşilden kahverengiye dönüşerek sofralara hazır hale geliyor.

Yağmur ve çevresel etkilere karşı nöbet tutularak kurutulan üzümler, daha sonra satış için işletmelere gönderiliyor. Gediz Nehri Havzası’ndaki yaklaşık 1 milyon dekar alanda yetiştirilen Sultani çekirdeksiz üzümün büyük kısmı kurutularak dış pazara sunuluyor.

Üreticilerden Burcu Sever Özgenç, üzüm hasadının yoğun emek gerektirdiğini vurguladı. Hasat mesailerinin sabah 05.30’da başladığını ve öğleden sonra 14.00’te sona erdiğini belirten Özgenç, '40 derece sıcaklıkta üzüm kesme çalışmalarımız sürüyor. Ancak bu yıl dolu ve don nedeniyle verim oldukça düşük. Biz üreticiler elimizden gelenin en iyisini yapmaya çalışıyoruz. Üzümler tamamen insan gücüyle toplanıyor' dedi.