Zamana direnen usta: 75 yıldır aynı tezgahta kalaycılık yapıyor
Şanlıurfa'nın tarihi Bakırcılar Çarşısı’nda 75 yıldır aynı dükkânda kalaycılık yapan 86 yaşındaki Mustafa Ozan değişen alışkanlıklara rağmen mesleğini sürdürüyor. Henüz 11 yaşındayken babasının yanında çırak olarak başladığı kalaycılığı ömrüne adayan Ozan, her sabah ocağını yakarak güne başlıyor.
Tarihi çarşının simgelerinden biri haline gelen Mustafa usta bakır sini, leğen, kahve cezvesi, yemek tenceresi ve kazanları önce özel ilaçlarla temizliyor, ardından yüksek ateşte geleneksel yöntemle kalaylıyor. El emeği ve dikkat gerektiren bu zanaatla yıllardır ayakta kalan Ozan sabırla yürüttüğü mesleğine bağlı olduğunu belirterek, “75 yıldır bu işin içindeyim, 86 yaşıma giriyorum. Elin kolun yanık izleriyle doluyor, kimse evladını bu işe vermek istemiyor. Ama biz başladık, bırakmadık. Kahve köşelerinde oturmak yerine hâlâ alın teriyle ekmeğimizi kazanmaya çalışıyoruz. Ama bu işin hem zahmeti çok hem de kazancı az,” dedi.
"DEVLETİN BU MESLEKLERE SAHİP ÇIKMASI LAZIM"

Bakır kaplarda pişen yemeğin lezzetinin bambaşka olduğunu vurgulayan Ozan, “Bakırda pişen yemeğin tadı bir başka olur. Ustamızın disipliniyle yetiştik biz. Sigara yasak, yaramazlık yasak, büyüklerine saygı şart. Bu memlekete de, bu bakıra da yazık. Kalay olmazsa bakır kaplar kullanılmaz. Bir kalaylı tastan su için, bakır tavada kebap pişirin; bir de çelikte pişen yemeğin tadına bakın. Çelik yemeğin suyunu çekmez, bakır öyle değil. Devletin bu mesleklere sahip çıkması lazım. Bakırda pişen yemeğin tadına doyulmaz” ifadesini kullandı.
“KİMSE BU İŞİ YAPMAK İSTEMİYOR”

Mustafa Ozan’ın yıllardır komşusu olan Mehmet Faruk Yolcu ise çarşıda kalaycılık yapan tek kişinin Mustafa usta olduğunu belirterek “Eskilerden sadece o kaldı. Biz de zaman zaman eşyalarımızı getirip kalay yaptırıyoruz. Ama bu mesleği sürdürecek kimse kalmadı. Çırak bulmakta da zorlanıyorlar. Kimse bu işi yapmak istemiyor” ifadesini kullandı.