Yozgat’ın o meşhur şifa mucizesi, binbir zahmetle toplanıyor
Yozgat’ta severek tüketilen kuşburnuları, doğadan zorlukla toplama mesaisi için kollar sıvandı.
Yozgat’ın Çekerek ilçesine bağlı Cemaloğlu köyünde kuşburnu toplayan vatandaşlar topladıkları kuşburnuları marmelat, reçel ve çay olarak tüketiyor ve mutfaklarını süslüyor. Kuşburnu ,adeta şifa deposu olarak adından sıkça söz ettiriyor. Özellikle kış aylarında soğuk algınlığına iyi geldiği bilinen kuşburnu kalp ve sindirim sorunlarına da savunma kalkanı oluyor. Aileler geniş arazide dikenlerin arasından zahmetle topladıkları kuşburnuları severek tüketiyor.
Doğadan kuşburnu toplayan Zeynep Şahan "Burada kızımla gelinimle kuşburnu topluyoruz. Reçelini, çayını yaparız. İstanbul’daki çocuklara göndeririz. Kuşburnu şekere, kalp sağlığına, C vitaminine iyi gelir. Doğal organik kuşburnu soğuk algınlığına da iyi geliyor" dedi.
FAYDALARI SAYMAKLA BİTMİYOR

Nurcan Çetiner ise "Kuşburnunun faydaları bitmez. C vitaminine, kansızlığa, kalbe, şekere iyi gelir. Kahvaltılık sos, reçel, marmelat yapıyoruz. Her türlü tüketiyoruz. Yozgat’ın vazgeçilmezi olan kuşburnu reçelleri meşhurdur. Reçeller hamur işleriyle süper oluyor. Annem ve yengemle kuşburnu toplamaya geldik. Kuşburnu bu sene pahalı. 16 kilosuna bin 200 lira diyorlar. Biz doğadan topladığımız için kendimiz yapıyoruz. Satmak için yapmıyoruz" ifadelerini kullandı.
Yozgat'ta kışın habercisi sonbaharda zorlukla toplanan kuşburnular, havaların iyice soğuduğu mevsimde vatandaşlar tarafından çeşitli şekillerde tüketilerek içlerinin ısınmasına zemin hazırlıyor ve ağızlarını tatlandırmalarında önemli bir rol oynuyor.