Bozkır’ın o ilinde Anadolu’daki imece kültürü hâlâ yaşatılıyor!
Yozgat'ta kış hazırlıkları kapsamında kışlık yufka ekmeği için kollar sıvandı. Hummalı bir hazırlık süreci başladı.
Yozgat’ın Sorgun ilçesinde vatandaşları kış hazırlıkları telaşı sardı.
Sorgun'un o kasabasında dayanışma örneği sergilenerek tandırı olan olmayan, unu bulunan ya da bulunmayan kadınların bir araya geldiği etkinlikte kasaba sakinleri birbirine yardımcı oluyor.
EMEK KOKAN ÜRETKEN ELLER

Yozgat'ın Sorgun ilçesine bağlı Bahadın kasabasında yaşayan kadınlar, sabahın erken saatlerinde bir araya gelerek yufka ekmek yapıyor. Anadolu'daki yardımlaşma kültürünün "eski fakat eskimeyen" örneklerinden birisi olan kış hazırlıklarını yapan kadınlar, geleneksel yöntemlerle hamur açarak yufka ekmeklerini pişiriyor. Yufka ekmek pişirecek tandırı olmayan veya unu kalmayanların eksikleri, diğer kadınlar tarafından tamamlanıyor. Yardımlaşmanın en güzel örneklerini gözler önüne seren kadınların pişirdiği yufkalar, kış aylarında ıslatılarak afiyetle tüketiliyor.
KOLEKTİF BİR ÇABA

"İmece geleneğini yaşatmak istediklerini belirten Gülten Öztürk, "Bundan yaklaşık 3 yıl önce eşim insanlara faydası olması için un dağıtıyordu. Bu sene aklına daha başka bir fikir geldi. Eskiden beri yapılan yufka ekmeğin burada biz de devam ettirelim istedik. Tandırı olmayan herkes gelip burada ekmeğini yapabilir, rahatlıkla evine götürsün diye böyle bir şey düşündük. Bugün sabah 8 gibi başlandı. 3 torba unla yapılacak. Tahminimizce bir kişi için 500 ekmek yapılacak akşama kadar. Ekmekler genelde kuru, güneş görmeyen bir yerde saklanıyor. Üstüne örtü örtülüyor. Kullanmak istediğinde suluyorsunuz 3 ya da 5 tane. Tekrar üstüne örtü örtülüyor. Tüm yıl boyunca kullanabiliyorsunuz" dedi.
Kadınlar, dokundukları yeri güzelleştirmeyi ve üretkenliklerini sergilemeyi sürdürüyor.