Kızılcahamam’da 40 yıl sonra “Çeltikçi Pirinci” yeniden hayat buldu

Kızılcahamam Belediye Başkanı Süleyman Acar, ilçede uzun yıllar sonra yeniden ekimi yapılan “Çeltikçi Pirinci”nin hasadına ilişkin açıklamada bulundu.

Kızılcahamam’da 40 yıl sonra “Çeltikçi Pirinci” yeniden hayat buldu

Başkan Acar, yöreye özgü bu ürünün 40 yıl aradan sonra yeniden toprakla buluşturulduğunu belirterek, “Toprağımızın bereketi ve çiftçimizin emeğiyle Çeltikçi Pirinci yeniden hayat buluyor. İlçemizin tarımsal geleceği için attığımız bu adımı heyecanla takip ediyoruz” ifadelerini kullandı.

KIZILCAHAMAM EKONOMİSİNE KATKI SAĞLAMASI BEKLENİYOR

Çeltikçi Pirinci’nin yeniden üretime kazandırılmasının, hem yerel tarımsal çeşitliliği artırması hem de ilçe ekonomisine katkı sağlaması bekleniyor. Kızılcahamam Belediyesinin girişimiyle başlatılan proje, bölge çiftçileri tarafından da olumlu karşılandı.

Gelişmeyi sosyal medya hesabından paylaşan Kızılcahamam Belediye Başkanı Süleyman Acar, "40 yıl sonra yeniden doğan Çeltikçi Pirinci… Toprağımızın bereketi, çiftçimizin emeğiyle yeniden hayat buluyor. İlçemizin tarımsal geleceği için attığımız bu adımı heyecanla takip ediyoruz." ifadelerini kullandı.

YEREL MİRAS YENİDEN DOĞUYOR

Çeltikçi Pirinci, adını Kızılcahamam’ın Çeltikçi Mahallesi’nden alan ve bir dönem bölgenin en önemli ürünlerinden biri olarak bilinen yerel bir pirinç çeşidi. Uzmanlara göre bu pirinç; yüksek besin değeri, tane tane pişme özelliği ve bölgeye özgü aromasıyla öne çıkıyor.

ÇELTİK VE PİRİNÇ ARASINDAKİ FARK

Çeltik”, pirincin tarladan hasat edildiği ilk hali. Sert kabuklu yapısıyla toplanan çeltik, fabrikasyon aşamasında bu kabuktan ayrıştırılıyor, beyazlatılıyor ve sofralara gelen pirinç halini alıyor.