TAFED Başkanı Açıköz’den çağrı: “Festival bir kere yapılıp rafa kalkmamalı”

TAFED Başkanı Şef Zeki Açıköz, Uluslararası Kavurma ve Gastronomi Festivali’nin önemine dikkat çekerek, “Festival bir kere yapılıp rafa kalkmamalı, bu, gelecek nesillere bırakılacak bir mirastır.” dedi.

TAFED Başkanı Açıköz’den çağrı: “Festival bir kere yapılıp rafa kalkmamalı”

Kahramankazan Belediyesinin öncülüğünde, Türkiye Aşçılar Federasyonu’nun (TAFED) katkılarıyla bu yıl ilk kez hayata geçirilen Uluslararası Kavurma ve Gastronomi Festivali, hem lezzet hem de kültürel miras açısından dikkat çekiyor. TAFED Başkanı Şef Zeki Açıköz, festivalin önemi ile ilgili Yeni Ankara’ya özel açıklamalarda bulundu.

“KAHRAMANKAZAN ETİN BAŞKENTİ ÜNVANINI HAK EDİYOR”

Şef Açıköz, Ankara'nın Kazan ilçesinin ‘etin başkenti’ olarak anılmasının tesadüf olmadığını söyleyerek, “Gerçekten de ilçede etle ilgili birçok alışveriş merkezi var ve Ankara ile Türkiye’nin pek çok insanı buradan geçerken mutlaka uğramalı, görmeli. Atıştırmalık veya yemek yemek isteyenler burada lezzetli et ürünlerinin tadına bakabilirler. Ankara’nın et ihtiyacının büyük bir kısmını burası karşılıyor. Bu küçümsenecek bir durum değil. Yaklaşık 5 milyonluk bir şehirde neredeyse üçte biri Kahramankazan’dan besleniyorsa, bunu hak ediyor demektir.” dedi.

“ÜRÜN TARLADA 2, PAZARDA 50 TL!”

Bölgenin sadece hayvancılıkla değil, tarımsal üretimde de dikkat çeken bir başarıya sahip olduğunu belirten Açıköz, “İlçe de sadece hayvancılık değil, tarım konusunda da gayet başarılı. Ancak bu ülkenin yeşilliği giderek yok ediliyor. Bu yüzden üretici çiftçi ve emekçi kazanamıyor. Onların tarlada üretip gelir elde edebilmesi gerekiyor. Bir adam tarlasından topladığı marul ve diğer ürünleri 2 liradan satmak zorunda kalıyor, böyle olunca üreticinin ürünleri yok olma tehlikesiyle karşı karşıya kalıyor. Aynı hafta Kuşadası pazarındaydım; tarlada fiyat 2 lira, pazarda 50 lira. Burada emeğe karşı büyük bir haksızlık var. Ancak bizim de üretme kapasitemizin olması gerekiyor. Burada güzel araziler var, tarım ve hayvancılık yapılıyor. Mustafa Kemal Atatürk’ün sözüyle ‘köylü milletin efendisidir.’” şeklinde konuştu.

“FESTİVAL BİR KERE YAPILIP RAFA KALKMAMALI”

Tarım ve hayvancılığın sürdürülebilir olması için üreticinin desteklenmesi gerektiğinin altını çizen Açıköz, şunları kaydetti:

“10-20 yıl sonra üretim daha da azalacak. Bugün bir et AVM’ye gittiğimde orada dördüncü ve beşinci kuşak üreticileri gördüm; ama yeni nesle sorduğumda üretici olmak istemiyorlar. Bunlar aile geleneği olarak çocukluktan öğrenilen işlerin bilgisi, becerisi ve tecrübesidir. Bu yüzden gastronomi festival önemlidir. Festivalin sadece bir kere yapılıp sonra rafa kalkması hiçbir anlam ifade etmez. Halk elbette eğlenecek ama gelecek nesillere bir şey bırakmak istiyoruz.”