Kahramankazan'ın coğrafi işaretli meşhur lezzeti yeniden sofralarda
Kahramankazan Belediye Başkanı Selim Çırpanoğlu, coğrafi işaretli Meşhur Kazan Kavununda hasat döneminin yaklaştığını duyurdu.
Yıllardır kendine has aroması, dayanıklılığı ve uzun ömürlü yapısıyla İç Anadolu mutfağının vazgeçilmezleri arasında yer alan Kazan Kavunu, son yıllarda kök çürüklüğü hastalığı (Fusarium) nedeniyle ciddi tehdit altına girmişti. Kahramankazan Belediyesi Kırsal Hizmetler Müdürlüğü ile Ankara Büyükşehir Belediyesi Kırsal Hizmetler Dairesi’nin ortak çalışmaları sayesinde bu yıl yeniden ürün vermeye başlayan kavun, ilçede umut yarattı.
Başkan Çırpanoğlu, geçmiş dönem belediye başkanlarından Seyfettin Aslan, ABB yetkilileri, belediye personeli ve basın mensuplarıyla birlikte Orhaniye Mahallesi’nde üretim alanını ziyaret ederek çalışmalar hakkında bilgi verdi.
İLK TADIM YAKINDA YAPILACAK

Kahramankazan’ın tarihi ve kültürel değerleriyle tanıtılması gerektiğini vurgulayan Çırpanoğlu, şunları söyledi: “Ata tohumlarını korumak, çoğaltmak ve tarımsal hastalıklarla mücadele etmek amacıyla Meşhur Kazan Kavunu’nu kontrollü bir şekilde toprakla buluşturduk. İnşallah ilk tadımı 30-31 Ağustos’ta düzenleyeceğimiz Kahramankazan Uluslararası Kavurma ve Gastronomi Festivalinde misafirlerimizle birlikte yapacağız. Böylece hem köklerimize dönecek hem de Kahramankazan’ın ruhunu güçlendirmeye devam edeceğiz.”

ABB ve Kahramankazan Belediyesi ekiplerinin sürekli denetiminde yetiştirilen kavun, kısa süre içinde hem sofralarda hem de ilçenin simgesi haline gelen kavun pazarlarında yerini alacak. Çırpanoğlu, gelecek yıl çiftçilerle iş birliği içinde daha geniş çaplı üretim yapılacağını belirterek, “Kahramankazan’ın meşhur ova kavununu eski ihtişamına kavuşturacağız” dedi.