Ankara Güdül'de her motif bir tarih: Bıçak sanatıyla kültür yaşatılıyor

Güdül’de yaşayan bıçak ustası Erdal Atasoy, tamamen el işçiliğiyle ürettiği bıçaklara özel motifler işleyerek koleksiyoncularla buluşturuyor. Atasoy, mesleğini gelecek nesillere aktarmak istediğini söylüyor.

Ankara Güdül'de her motif bir tarih: Bıçak sanatıyla kültür yaşatılıyor

Ankara’nın Güdül ilçesinde yaşayan bıçak ustası Erdal Atasoy, atölyesinde ürettiği bıçakları el işçiliğiyle şekillendiriyor. Çeliği işleyip saplarını hazırlayan Atasoy, bıçakların üzerine özel motifler işleyerek onları yalnızca kesici bir alet değil, aynı zamanda sanat eseri haline getiriyor.

USTA ELLERLE HAYAT BULAN BIÇAKLAR: GÜNLER SÜREN ÖZEL İŞÇİLİK

Küçük yaşlardan itibaren bıçak yapımına ilgi duyduğunu belirten Atasoy, 2010 yılında profesyonel olarak bu işe başladığını söyledi. Yerli ve yabancı ustaları takip ederek kendini geliştirdiğini ifade eden Atasoy, “Bir bıçağın yapılışı ortalama bir gün sürüyor, özel işçilik ise üç günden bir aya kadar uzayabiliyor. Av, kamp ve koleksiyon amaçlı ürünler yapıyoruz.” dedi.

Türkiye’de bıçak satışının zaman zaman sıkıntılı bir alan olduğunu söyleyen Atasoy, “Ben bu işi sadece kültürümüzü yaşatmak ve geçimimi sağlamak için yapıyorum ancak maalesef çırak bulamıyoruz. Devlet büyüklerimizden sanatçılara kadar pek çok kişide bıçaklarımız var. Önümüz açılırsa kültürümüzü daha da geliştirebiliriz.” diye konuştu.

Atasoy, Avrupa ve özellikle Çin’den gelen ithal ürünlerin sektörü zorladığını belirterek yerli üretime destek çağrısı yaptı. “Bıçak kötü amaçla kullanılabiliyor ama bunun sıkıntısını ben çekmemeliyim. Benim tek isteğim yerli üretime destek olunması. Ne kadar destek görürsek, o kadar daha iyisini yaparız.” ifadelerini kullandı.