Evren’de kışlık soğan hasadı başladı: Çiftçiler zorluklara rağmen tarlada
Ankara’nın Evren ilçesinde yetişen kışlık soğanların ilk hasadı yapıldı. Mevsimlik işçiler, sabahın erken saatlerinden itibaren tarlalarda çalışırken, artan maliyetler ve kuraklık endişeleri ise üreticileri zorluyor.
Ankara’nın Evren ilçesinde kışlık soğan hasadı başladı. Doğu ve Güneydoğu Anadolu’dan mevsimlik olarak gelen çiftçiler, sabahın erken saatlerinde traktörlerle sökülen soğanları toplayıp çuvallara dolduruyor. Evren’de tarımın önemli gelir kaynaklarından biri olan soğan, bu yıl verimli olmasına rağmen artan maliyetler çiftçilerin endişesini artırıyor. Çiftçiler, soğanın piyasa fiyatlarının kendilerini tatmin etmesini beklerken, kuraklığın üretimi zorlaştırabileceğini de belirtiyor.

Diyarbakır’dan Evren’e soğan üretimi için gelen mevsimlik çiftçi İbrahim Eral, “Şu anda Ankara'nın Evren ilçesinde soğan ekiyoruz. Soğanı tarladan 4 liraya satıyoruz ama maliyeti 8 lira. Bize çare bulun. Bir çadırda 6-7 ay kalıyoruz. Bu soğanları tüccarlara satıyoruz, onlar da marketlere satıyor. Burada 5 yıldır soğan ekiyorum. Nohut ektiğim bir yıl zarar ettim.” dedi.
"5 YAŞINDAKİ ÇOCUK DA 20 YAŞINDAKİ GENÇ DE TARLADA ÇALIŞIYOR"

Hatay’dan gelen mevsimlik işçi Ömer Eleş ise üretim sürecindeki zorluklara dikkat çekerek, “Ailecek sabah 6’da kalkıyoruz, soğanla uğraşıyoruz. 5 yaşındaki çocuk da 20 yaşındaki genç de tarlada çalışıyor. Gece gündüz çalışmak zorundayız. Soğanları tüccarlara veriyoruz, herkes zararda. Marketlerin eline düşmemek için üretici olarak mücadele ediyoruz.” ifadelerini kullandı.
Çiftçi Halil Arıduru ise uzun süredir ailelerinden uzak kalarak çalıştıklarını söyledi: “3 yıldır soğan ekiyorum. Türkiye'nin soğan ihtiyacının yüzde 80’ini biz karşılıyoruz. Tarım işçilerimiz perişan. Eğer biz soğan ekmezsek fiyatlar 50 liraya çıkar. Sabah 6’da kalkıyoruz, gece 12’ye kadar çalışıyoruz. 6 aydır ev yüzü görmüyoruz, çadırlarda kalıyoruz.”
Evren’de yetişen soğan, Türkiye’nin farklı illerine sevk edilerek iç piyasada önemli bir ihtiyacı karşılıyor ancak artan maliyetler, iş gücü zorlukları ve su sıkıntısı, çiftçilerin üretim sürecinde karşılaştığı en büyük sorunlar olarak öne çıkıyor.