Çubuk’un meşhur baklavası nasıl yapılır? Kolay tarif

Çubuk mutfağının en değerli tatlılarından biri olan Çubuk Baklavası, el açması yufkası, bol cevizli iç harcı ve damakta iz bırakan şerbetiyle hem göze hem damağa hitap ediyor. Peki Çubuk baklavası nasıl yapılıyor? Detaylar haberimizde....

Çubuk’un meşhur baklavası nasıl yapılır? Kolay tarif

Çubuk ilçesinin meşhur baklavası için tarif toplandı. Öncelikle baklavanın olmazsa olmazı şerbet hazırlanıyor. Gerekli malzemeler tencereye alınarak orta ateşte yaklaşık 8-9 dakika kaynatılıyor. Kaynama süresi tamamlandıktan sonra limon suyu ekleniyor ve şerbet, oda sıcaklığında soğumaya bırakılıyor.

TARİFİN PÜF NOKTALARI

Bir yandan da yağ karışımı hazırlanıyor. Tereyağı kısık ateşte eritiliyor, üzerine sıvı yağ eklenerek homojen bir karışım elde ediliyor. İç malzeme olarak kullanılacak fındıklar rondodan geçirilerek, iri taneli olacak şekilde çekiliyor ve bu, tatlının karakteristik dokusunu veriyor.

Hazırlıklar tamamlandığında üç yaprak hazır baklava yufkası tezgâh üzerine seriliyor. Katların her birine fırça yardımıyla eritilmiş yağ sürülüyor. Yufkanın uç kısmına fındık serpilerek rulo şeklinde sarılıyor. Hazırlanan rulolar, önceden yağlanmış fırın tepsisine özenle yerleştiriliyor.

GELENEKSEL LEZZET KOLAYLIKLA HAZIRLANIYOR

Tüm malzeme bitene kadar aynı işlem tekrarlanıyor. Ardından tepsi, önceden ısıtılmış 180 derecelik fırına veriliyor ve baklavalar altın rengini alana kadar pişiriliyor. Fırından çıkan tatlı, 1-2 dakika dinlendirildikten sonra oda sıcaklığında bekleyen şerbet üzerine gezdiriliyor.

Şerbetini tamamen çeken ve soğuyan baklava, arzuya göre süslenerek servise hazır hale geliyor. Böylece Çubuk’un geleneksel baklavası, usta ellerin emeğiyle sofralarda yerini alıyor.