Ayaş domatesinin hasat inadı sürüyor: Sofralarda yerel şölen
Rekor sıcaklara rağmen üreticiler, Ankara'nın Ayaş ilçesinde yetişen ince kabuklu, sulu ve aromasıyla bilinen domatesleri toplayabilmek için sabahın erken saatlerinde tarla hasadı mesaisine başlıyor.
Ankara'nın coğrafi işaret tescili alan Ayaş domatesi için hasat sezonu hummalı bir şekilde devam ediyor. Müşteriler, yol kenarında bulunan tarlalara gelerek domatesleri toplayıp sofralarını hem renklendiriyor hem de hoş kokulu domateslerle ziyafet çekiyor.
Kış hazırlığının vazgeçilmezi olan Ayaş domatesleri, yaz mevsiminin sonlarına doğru olgunlaşıp pazar tezgâhlarında yerini alıyor. Aynı zamanda isteyen müşteriler Ayaş'a gelerek, yol kenarında bulunan tarlalardan domatesi dalından koparıp pazarlıkla satın alabiliyor.
BÖLGE EKONOMİSİNİ CANLANDIRIYOR

Coğrafi işaretle tescilli olan Ayaş domatesi, bu özelliği ile marka değerini artırırken aynı zamanda üreticiye avantaj sağlıyor. Ayaş domatesi, hem bölge ekonomisine katkı sağlıyor hem de kışın vazgeçilmez ürünü olarak sofralarındaki yerini alıyor.
MÜŞTERİLER AKIN EDİYOR

Ailesiyle birlikte yol kenarındaki tarlalara geldiklerini anlatan Mustafa Adra, "Birlikte topladık, çok da keyifli oldu. Organik seçmeye dikkat ediyoruz. Marketlerde çok fazla bulamıyoruz. Gelmişken, görmüşken toplayalım dedik. Lezzetli, market domateslerine benzemiyor. Organik Ayaş domatesini bulmak zor oluyor" dedi.
İlk defa geldiklerini belirten Aytekin Buğra ise "İnsanın topladıkça toplayası geliyor. İnsanların emeğine sağlık. İlk defa geldik gördük, ama adını duyuyorduk" ifadelerini kullandı.