AKSEDER müzikal konsere hazırlanıyor! Türkülerin öğreticiliğini daha işlevsel hale getiriyorlar
AKSEDER (Ankara Kültür Sanat Eğitim ve Araştırma Derneği) farklı bir etkinliğe imza atıyor. Derneğe bağlı 'Özden Söze Türk Halk Müziği Korosu' konserlerini müzikal bir şekilde gerçekleştiriyor.

AKSEDER Özden Söze Türk Halk Müziği Korosu, 12 Haziran’da Nazım Hikmet Kültür Merkezi’nde gerçekleşecek olan müzikal konserleri için son provalarını yapıyor. Etkinlikte türküler hem söylenecek hem de canlandırılacak.
Yeni Ankara muhabiri, provaların yapıldığı yere giderek AKSEDER Başkanı İbrahim Yıldız ile görüştü. Son dönemde "Sosyalleşmek" amacı ile korolar oluşturulduğuna dikkat çeken AKSEDER Başkanı Yıldız şöyle konuştu:
“TÜRKÜLERİN ÖĞRETİCİLİĞİNİ DAHA İŞLEVSEL HALE GETİRMEK DÜŞÜNCESİYLE HAREKET EDİYORUZ”
Son dönemde korolar sosyalleşmek ve eğlenmek için bir araya gelmiş bireylerin oluşturduğu topluluklar haline geldi. Hal böyleyken kalifiye türkü dinleyicisinin dinlemeye çok da tahammül edemeyeceği işitsel sunumlar görmeye başladık. Bu topluluklar özellikle konu ile ilgili yeterli bilgiye sahip olmayan liyakatsiz insanların aracılığıyla hali hazırda bir şeyler üretmek derdinde olmadıkları gibi, olan güzellikleri tüketirken dahi oldukça hoyratça davranıyorlar. Dernek olarak bu rahatsızlıktan yola çıkarak, türkülerin öğreticiliğini daha işlevsel hale getirmek düşüncesiyle hareket ediyoruz. Drama ve diğer kültürel, görsel birikimlerimizi bir arada kullanarak türküleri sadece okumuyor, seyircimize de deyimi yerindeyse öğretiyoruz. 12 Haziran Perşembe günü Nazım Hikmet Kültür Merkezi’nde gerçekleştireceğimiz müzikal formundaki gösterimizin yazarı ve yönetmeni şefimiz Mehmet Gürbüz, anlatıcımız ve aynı zamanda başrol oyuncumuz da Semih Baykara. "Deli Derviş’in Ot Hikayesi" adını verdiğimiz bu oyuna bütün sanatseverleri bekleriz.
Dernek olarak; hali hazırda var olan Türk halk müziği ve Türk sanat müziği korolarının yanı sıra çocuk korosu, gençlik korosu, çok sesli koro ve halk dansları toplulukları da kurarak, bu toplulukları, sanatın anlatım gücüyle, türkülerin öğreticiliğini önceliğimize alacak şekilde eğiterek halkla buluşturmayı hedefliyoruz.
Bu arada AKSEDER Özden Söze Türk Halk Müziği Korosu Şefi Mehmet Gürbüz'de Yeni Ankara muhabirine şunları söyledi:
“HEYECANLA BEKLİYORUZ”
Türkü dediğimiz ve bizlere kim olduğumuzla ilgili en doğru bilgileri veren, halkın bağrından kopmuş yani katıksız bir şekilde bizden olan, biz olan, bize bizi öğreten belgelerle iç içeyim çeyrek asırdır. Türkülerin sunum ortamlarında özellikle konser salonlarında bunca zamandır gördüğümüz manzara çok da iç açıcı değil açıkçası. Son zamanlarda özellikle amatör koroların, özellikle de konuyla ilgili akademik veya usta çırak ilişkisi çerçevesinde gelişimini tamamlamadığı halde topluluğun eğitimini üstlenen kişilerin "ya hu biz amatörlerin eğlenmeye hakkı yok mu?" Şeklinde savunmaya geçmek zorunda kaldıkları sunumlarının, türkülere ve dinleme adabına katkı sağlamadığı gibi hitap ettiği seyirci kitlesini bu anlamda, bilmeden de olsa, olumsuz yönde etkilediğini söyleyebiliriz. Eğitmenliğini üstlendiğim her toplulukta bu olumsuz gidişata dikkat çekerek hareket etmeye çalışıyorum. Başkanlığını yaptığım Anadolu Türkü Akademi bu tepkinin ilk meyvesiydi ve ciddi karşılık buldu. Akseder başkanı Sayın İbrahim Yıldız'la da bu konuda aynı frekansta buluşmak, nitelikli gösteriler sunabilmek için bir kapı daha araladı bana ve bu benim için büyük bir şans. Şimdi seyircimizle buluşma vakti. Sanatsever seyircilerimizin beğeneceğini umuyoruz ve heyecanla bekliyoruz.