Yazın vazgeçilmezi karpuzu sağlıklı tüketmenin yolları!

Yaz aylarının en çok tercih edilen meyvelerinden biri olan karpuz, sadece serinletici etkisiyle değil, sağlık açısından sunduğu birçok faydayla da dikkat çekiyor. Uzmanlar, karpuzun yararları kadar, yanlış ya da aşırı tüketiminin risklerine de dikkat çekiyor.

Karpuzun en yaygın tüketim şeklinin dilimlenerek yenmesi olduğunu belirten uzmanlar, "Karpuz, özellikle yaz aylarında serinletici ve düşük kalorili bir atıştırmalık olarak tercih edilir. Ayrıca beyaz peynir ve zeytinyağı ile hazırlanan karpuz salataları da hafif ve sağlıklı bir alternatif sunar" dedi.

VİTAMİN VE MİNERAL ZENGİNİ

Karpuzun içerdiği A ve C vitaminleri, potasyum ve magnezyum gibi besin ögeleri sayesinde: Göz ve cilt sağlığını destekliyor, an basıncını düzenliyor, Kalp sağlığını koruyor.
Ayrıca içerdiği karotenoidler sayesinde damar sertliği, felç ve kalp krizi risklerini azaltabiliyor.

KARPUZUN FAYDALARI SAYMAKLA BİTMİYOR

Uzmanlar, karpuzun vücut üzerindeki olumlu etkilerini şu şekilde sıralıyor:

  • Günlük C vitamini ihtiyacının yüzde 16’sını karşılar.
  • Dehidrasyonu önler, sindirimi kolaylaştırır.
  • Kabızlık ve hazımsızlığa iyi gelir.
  • Kas ağrılarını azaltır, egzersiz sonrası toparlanmayı hızlandırır.
  • Kolajen üretimini destekler, cildi nemlendirir.
  • Hafızayı güçlendirir, saç köklerini besler. Spor sonrası 1 bardak karpuz suyu, kasların toparlanmasına yardımcı olabilir. Uzmanlar, karpuzun kas ağrılarını azaltıcı etkisinin yanı sıra, içeriğindeki doğal şekerlerin enerji seviyelerini dengelediğini belirtiyor.


“GÜNDE 300 GRAMI GEÇMEYİN” UYARISI

Uzmanlara göre, karpuzun günlük tüketimi 2 porsiyon (yaklaşık 300 gram) ile sınırlandırılmalı. Aşırı tüketimin bazı olumsuz sonuçları olabilir:

  • Karın ağrısı, şişkinlik ve gaz,
  • Kan şekeri seviyelerinde ani yükselme,
  • Nadiren ciltte renk değişikliği (likopenemi),
  • Aşırı potasyum alımı sonucu kalp ritim bozuklukları,
  • Böbrek hastaları için risk oluşturabilir.
    Uzmanlar, özellikle diyabet ve gebelik diyabeti olan bireylerin karpuz tüketiminde dikkatli olmaları gerektiğini vurguladı.

Uzmanlar, "Karpuzun glisemik indeksi yüksek olduğu için büyük porsiyonlardan kaçınılmalı. Kan şekerini hızla yükseltebilir." dedi.

Karpuz, yaz aylarında sağlıklı bir atıştırmalık olarak öne çıksa da, porsiyon kontrolü ve bireysel sağlık durumlarına göre tüketilmesi büyük önem taşıyor.

SON DAKİKA HABERLERİ
Sonraki Haber