Uzmanlar uyardı: Demir eksikliği bağışıklığı zayıflatıyor, enfeksiyonlara zemin hazırlıyor
Dünyada en sık görülen kansızlık türü olan demir eksikliği anemisi, yalnızca halsizlik ve yorgunlukla sınırlı kalmayıp bağışıklık sistemini zayıflatarak enfeksiyonlara karşı savunmasız hale getirebiliyor.
Uzmanlar, kansızlık şikâyeti olan bireylerin mutlaka bir hekime başvurmaları gerektiğini vurguluyor. Konuya ilişkin bilgi veren uzmanlar, “Kansızlık (anemi), kandaki hemoglobin değerinin yaş ve cinsiyete göre belirlenmiş normal aralıkların altına düşmesiyle ortaya çıkar. En yaygın anemi türü ise demir eksikliği anemisidir.” ifadelerini kullandı.
KADINLARDA DAHA SIK GÖRÜLÜYOR
Demir eksikliğinin, kadınların yüzde 35’inde, erkeklerin yüzde 20’sinde görüldüğünü belirten uzmanlar, gebelik döneminde bu oranın yüzde 50’ye kadar çıkabildiğini söyledi. Demir eksikliğinin yalnızca beslenme yetersizliğiyle sınırlı olmadığını belirten uzmanlar, şu sağlık sorunlarının da etkili olabileceğine dikkat çekti. Demir eksikliği anemisinin belirtileri arasında ise halsizlik, yorgunluk, uyku hali, saç dökülmesi, tırnak bozuklukları, çarpıntı, baş dönmesi, unutkanlık ve nefes darlığı gibi şikâyetlerin yer aldığı ifade edildi.
"BAĞIŞIKLIK SİSTEMİNİ ZAYIFLATIYOR"
Uzmanlar, demir eksikliğinin yalnızca yorgunluğa neden olmadığını belirterek, şunları söyledi:
“Demir eksikliği anemisi, bağışıklık sistemini olumsuz etkileyerek enfeksiyonlara yatkınlığı artırıyor ve iyileşme sürecini uzatıyor. Bu nedenle kansızlık belirtileri gösteren kişilerin gecikmeden bir uzmana başvurması büyük önem taşıyor.”
BESLENME TAVSİYESİ: ET TÜKETİMİ ÖN PLANDA
Demir eksikliğiyle mücadelede dengeli ve demir açısından zengin beslenmenin önemi vurgulandı. Uzmanlar, şu önerilerde bulundu:
Et ve et ürünleri, demirin en kolay emildiği kaynaklardır.
Bitkisel gıdalar (ıspanak, kuru baklagiller, üzüm) da demir içerir; ancak emilim oranları daha düşüktür.
Vejetaryen bireyler ve et tüketimi az olanlar, demir eksikliği riski taşıyor.
Kalp-damar hastalığı veya yüksek kolesterol gibi rahatsızlıkları olan kişilerin et tüketimi, mutlaka hekim gözetiminde olmalıdır.