"Hijyenik olmayan koşullarda zehirlenme meydana gelebilir"

Türkiye Diyetisyenler Birliği yönetim kurulu üyesi Diyetisyen Emine Boran Pektaş, buz zehirlenmelerine ilişkin, "Eğer buz içme suyu yerine şebeke suyu, kuyu suyu veya hijyenik olmayan kaynaklardan hazırlanmışsa, bakteri ve parazitler kolayca çoğalabilir" dedi.

Türkiye Diyetisyenler Birliği yönetim kurulu üyesi Diyetisyen Emine Boran Pektaş, yaz aylarında sıklıkla tercih edilen soğuk içecek tüketimine bağlı olarak artan buz zehirlenmelerine dair Yeni Ankara'ya konuştu.

Pektaş, buzlu içecek tüketiminde dikkat edilmesi gerekenleri açıkladı.

"UYGUN OLMAYAN DEPOLAMA KOŞULLARI DA KONTAMİNASYON RİSKİNİ ARTIRIR"

Buzun üretimi kadar saklanma koşullarının da önemli olduğuna dikkati çeken Pektaş, "Buzun kendisi zehirli değildir. Ancak hangi suyla yapıldığı ve hangi koşullarda saklandığı buzun güvenilirliğini belirler. Eğer buz; içme suyu yerine şebeke suyu, kuyu suyu veya hijyenik olmayan kaynaklardan hazırlanmışsa, bakteri ve parazitler kolayca çoğalabilir. Ayrıca buz yapıldıktan sonra kirli ellerle temas, açıkta bekleme ya da uygun olmayan depolama koşulları da kontaminasyon riskini artırır" açıklamasında bulundu.

"UZUN SÜRELİ SULU İSHAL VE KARIN KRAMPLARINA SEBEP OLUR"

Bazı mikroorganizmaları açıklayan Pektaş, "Buz yoluyla bulaşabilecek bazı mikroorganizmalar şunlardır: E. coli; şiddetli ishal, karın ağrısı, bazen kanlı dışkıya yol açabilir. Salmonella; gıda zehirlenmesinin en bilinen nedenlerinden biridir. Bulantı, kusma ve ateş yapar. Shigella; dizanteri olarak da bilinir ve yoğun karın ağrısı ve kanlı- sümükü ishale yol açar. Norovirüs; çok bulaşıcıdır, bulantı, kusma ve ishal tablosu oluşturur. Giardia lamblia (parazit); özellikle kuyu suyu ve hijyenik olmayan kaynak sularında bulunur ve uzun süreli sulu ishal ve karın kramplarına sebep olur. Yani, buzun kaynağı güvenli değilse ve hijyen kurallarına uyulmamışsa, bu mikroplar buzla birlikte vücudumuza geçebilir. Bunun sonucunda 'buzdan zehirlendim' diye tarif edilen aslında bir bağırsak enfeksiyonu tablosudur. Karın ağrısı ve kramplar, ishal, bulantı ve kusma, ateş ve halsizlik buz tükettikten birkaç saat ya da gün içinde gelişebilir. Belirtiler ağırlaştığında mutlaka bir hekime başvurmak gerekir" ifadelerini kullandı

"ÖNEMLİ OLAN BUZUN KAYNAĞIDIR"

Pektaş, soğuk içecek satın alırken dikkat edilmesi gerekenleri sıralayarak sözlerini şöyle sürdürdü: "Soğuk içecekler tamamen zararlı değildir. Asıl önemli olan buzun kaynağıdır. Güvenilir işletmeleri tercih edin. Açıkta satılan, hijyenik olmayan ortamlarda hazırlanan buzlardan uzak durun. Ambalajlı buzları tercih edin. Gıda güvenliği belgeli ürünler daha güvenlidir. Buz yerine içeceği soğutmayı tercih edebilirsiniz. Buz eklemek yerine dolapta soğutulmuş içecek tüketmek daha güvenlidir. Bağışıklık sistemi zayıf olanlar, küçük çocuklar ve yaşlılar özellikle dikkat etmelidir. Sonuç olarak; buzun kendisi değil, üretim ve saklama koşulları tehlike oluşturur. Doğru kaynaklardan sağlanan buzlar güvenle tüketilebilir. Önemli olan serinlerken sağlığımızı riske atmamak."

SON DAKİKA HABERLERİ
Sonraki Haber