Bilim insanları: Marketlerde satılan işlenmiş et yasaklansın

Bilim insanları, süpermarketlerde satılan bacon ve jambon gibi işlenmiş etlerin üretiminde kullanılan nitritlerin, 54 binden fazla bağırsak kanseri vakasıyla ilişkilendirildiğini belirterek, bu ürünlere yasak getirilmesini talep etti.

Bilim insanları, süpermarketlerde satılan bacon ve jambon gibi işlenmiş etlerin üretiminde kullanılan nitritlerin, 54 binden fazla bağırsak kanseri vakasıyla ilişkilendirildiğini belirterek bu ürünlere yasak getirilmesini talep etti.

Uzmanlar, İngiltere Sağlık Bakanı’na yazdıkları mektupta, nitrit kullanımının yasaklanmasını ve ürün paketlerinde kanser riski uyarılarının yer almasını istedi. Ayrıca, işlenmiş et tüketiminin günde 70 gramı geçmeyecek şekilde sınırlandırılmasını önerdiler ve bu tür etlerin mümkünse çok az veya hiç tüketilmemesi gerektiğini vurguladılar.

Araştırmalar, İngiltere’de her yıl yaklaşık 5 bin 400 bağırsak kanseri vakasının işlenmiş et tüketiminden kaynaklandığını ve her hastanın tedavi maliyetinin ortalama 59 bin sterlin olduğunu gösteriyor.

Daha önce, 2015’te Dünya Sağlık Örgütü’nün Uluslararası Kanser Araştırma Ajansı (IARC), işlenmiş eti Grup 1 kanserojen olarak sınıflandırmış ve tütün ile asbeste eşdeğer risk kategorisine eklemişti.

SON DAKİKA HABERLERİ
Sonraki Haber