Ankaralı Gıda Mühendisi Efe'den önemli açıklama! Et kesildikten sonra hemen tüketmek doğru değil!

Gıda Mühendisleri Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Fatih Efe, "Etin kesildikten sonra hemen pişirilip tüketilmesi veya kıyma çekilmesi doğru değil. En az 12-24 saat aralığında, beş derecede serin bir ortamda etin bekletilmesi gerekir" dedi.

Gıda Mühendisleri Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Fatih Efe, bayramda kesilen etlerin tüketiminde ve muhafaza koşullarında dikkat edilmesi gereken önemli noktaları açıkladı. Efe, yaygın tüketim alışkanlığı olarak etin hemen tüketilmesinin sağlıklı olmadığını da dile getirdi.

"KESİLMEDEN ÖNCE STRESE GİREN HAYVANLARIN KASLARINDA LAKTİK ASİT BİRİKMESİ OLUYOR"

Kurban edilecek hayvanların strese girmemesine ve onları yormamaya dikkat etmek gerekiyor. Çünkü strese giren ve yorulan hayvanların kaslarında laktik asit birikmesi oluyor. Bu da kalitesiz bir et elde etmemize sebep olur. Bununla birlikte kesilen hayvanın kanının tamamen akması gerekir. Kan aktıktan sonra boyun kısmındaki omurilik içindeki sinir de kesilerek kesim işlemi sonlandırılmış olur. Bu süreçten sonra hızlı bir şekilde derinin yüzülmesi ve parçalamanın yapılıp evlere götürüp serin bir yerde muhafaza edilmesi önemlidir. Etin hemen pişirilip tüketilmesi veya kıyma çekilmesi doğru değil. En az 12-24 saat aralığında, beş derecede serin bir ortamda etin bekletilmesi gerekir. Halk dilinde ölüm sertliği denilen kasın ete dönüşmesi beklenmelidir. Et dinlenmeden pişerse et değil kas kütlesidir hala faaliyetler devam eder. Bu da kalitesiz et demektir.

"ETLER EVE TAŞINIRKEN ÜST ÜSTE KONULMADAN SOĞUK OLARAK TAŞINMALI"

Etleri beş derecede en fazla üç dört gün bekletebiliriz. Ancak eti haftalarda, aylarca bekletmek istiyorsak en düşük -18 derecede dondurmamız gerekir. Et dondurulurken ne kadar küçük olursa o kadar sağlıklı olur. Çünkü et hızlıca donar ve aynı şekilde hızlıca çözünür. Büyük parçalarda ise merkezi sıcaklık yükselene kadar dışarıdaki sıcaklık artar ve bakteri üretimi başlayarak insan sağlığını tehdit edebilir. Buzdolabından çıkan dondurulmuş ürünün hepsi kullanılmadığında kalan etin dolaba tekrar girmesi yanlıştır. Bu önemli bir kuraldır; dondurulmuş ürün çözüldükten sonra tekrar dondurulamaz.

Etler eve taşınırken soğuk şartlarda götürülmesi önemlidir. Etlerin taşındığı kaplar geniş ve yayvan olmalıdır. Üst üste konulan etler yanma reaksiyonuna girer. Bu da etin kalitesini düşürür ve etin rengini değiştirerek bozabilir.

SON DAKİKA HABERLERİ
Sonraki Haber