Acil servislerde alarm! Zehirlenmenin belirtileri nelerdir?

Türkiye genelinde acil servislere yapılan başvurularda bulantı, kusma ve ishal şikayetlerinin artması dikkat çekiyor.

Bulantı ve kusma şikayetlerinin büyük bölümü "yanlış tüketilen gıdalardan" kaynaklanıyor

Uzmanlar, özellikle pandemi sonrası dönemde yaygınlaşan fast food alışkanlıkları, gazlı içecek tüketimi ve bozulmuş gıdaların ciddi sağlık sorunlarına davetiye çıkardığı konusunda uyarıyor.

Uzmanlar, her gün çok sayıda hasta gıda zehirlenmesi şüphesiyle acile başvuruyor. Soğuk zinciri kırılmış ürünler, uygun saklanmayan mayonezli yiyecekler, iyi pişmemiş tavuk ve et ürünleri, pastörize edilmemiş süt ve benzeri riskli gıdalar özellikle yaz aylarında zehirlenme vakalarını artırıyor.

Uzmanlar, bu tür durumlarda vücudun ilk savunmasının bulantı ve kusma olduğunu belirterek şu bilgileri verdi:

“Kusma ve ishal, vücudun patojenleri dışarı atma mekanizmasıdır. Ancak bu süreçte ciddi sıvı ve elektrolit kaybı olur. Hastalarda halsizlik, tansiyon düşüklüğü ve hatta bilinç bulanıklığı görülebilir.”

"GAZLI İÇECEK TÜKETİMİ SAĞLIĞI TEHDİT EDİYOR”

Uzmanlar, pandemi döneminde evde kalmanın toplumda yaygın bir hareketsizlik (sedanter yaşam) oluşturduğunu, buna bağlı olarak kötü beslenme alışkanlıklarının arttığını vurguluyor.

Özellikle gazlı içecek tüketimi gençler arasında ciddi bir risk unsuru hâline geldiğini belirten uzmanlar, "İçeriğindeki yüksek fruktoz nedeniyle gizli şeker hastalığını tetikliyor. Bazı hastalar acile şeker koması ile başvuruyor. Fosforik asit içeriği, kalsiyum emilimini azaltarak kemik erimesi ve kırık riskini yükseltiyor." ifadelerini kullandı.

FAST FOOD ALARMI!

Uzmanlar, fast food tüketimindeki artışın uzun vadede çok daha ciddi sonuçlar doğurduğuna dikkat çekiyor.

Uzmanlar, “Trans yağ ve doymuş yağ oranı yüksek fast food ürünleri, genç yaşlarda bile damar tıkanıklığına yol açıyor. 30-40 yaş grubunda kalp krizi şikayetiyle gelen hastalarda yoğun yağ plakaları görüyoruz. Hatta bazı damarlar anjiyoda açılamayacak kadar tıkanmış durumdaydı.” bilgisini paylaştı.

Bu nedenle beslenme hızının ve alışkanlıklarının yeniden gözden geçirilmesi gerektiğini belirten uzmanlar, yavaş yeme, iyi çiğneme ve doğal gıdalara yönelme uyarısında bulunuyor.

Uzmanlar, gençlerde kötü beslenmenin artık yalnızca mide şikayeti olarak değil, hipertansiyon, şeker krizi ve kalp rahatsızlıkları olarak acillere yansıdığını belirterek, “Pandemi sonrası fast food tüketiminin kolay ulaşılır hâle gelmesi gençler için büyük bir halk sağlığı tehdidi oluşturuyor.” dedi.

SON DAKİKA HABERLERİ
Sonraki Haber