Uzmanlar uyarıyor: Yanlış pişirilen et kansere davetiye çıkarabilir

Kurban Bayramı’nda artan et tüketimiyle birlikte uzmanlar, etin doğru şekilde pişirilmemesi durumunda sağlık risklerine dikkat çekiyor. Özellikle yüksek ateşte, doğrudan ateşle temas edecek şekilde pişirilen kırmızı etlerde, kanserojen madde oluşumu riski artıyor.

Kurban Bayramı’nda artan et tüketimiyle birlikte uzmanlar, sağlıklı pişirme yöntemleri konusunda vatandaşları uyarıyor. Yanlış pişirme teknikleri sadece sindirim problemlerine değil, uzun vadede ciddi sağlık sorunlarına da yol açabiliyor.

Uzmanlar, mangalda ya da közde yüksek ısıya maruz kalan etlerin yüzeyinde "heterosiklik aminler" ve "polisiklik aromatik hidrokarbonlar" gibi maddelerin oluşabileceğini belirtiyor. Bu maddeler, uzun vadede kansere yol açabilecek riskler taşıyor.

HAŞLAMA VE IZGARA TERCİH EDİLMELİ, KIZARTMADAN KAÇINILMALI

Uzmanlar, kırmızı etin haşlama ya da ızgara gibi sağlıklı yöntemlerle pişirilmesini öneriyor. Kızartma yöntemiyle pişirilen etlerde hem yağ oranı artıyor hem de yüksek sıcaklıkta oluşabilecek zararlı bileşikler sağlık açısından risk oluşturuyor.

Et yemeklerinde ilave yağ kullanımından da kaçınılması gerekiyor. Uzmanlar, “Etler kendi yağıyla pişirilmeli, ekstra yağ eklenmemelidir” diyerek kalp-damar sağlığına dikkat çekiyor.

SEBZELERLE PİŞİRİN, BESİN DEĞERİNİ ARTIRIN

Kırmızı et, E ve C vitamini içermez. Bu nedenle etlerin sebzelerle birlikte pişirilmesi öneriliyor. Bu yöntem hem öğünlerde besin çeşitliliği sağlıyor hem de etin içerdiği minerallerin (örneğin demir) vücut tarafından daha iyi emilmesini destekliyor.

“MANGALIN ISISINA DİKKAT EDİN”

Mangalda pişirme yapılacaksa, dikkat edilmesi gereken en önemli nokta ısı kontrolü. Etin doğrudan ateşle temas etmesi durumunda kansere yol açabilecek kimyasalların oluşabileceği uyarısında bulunan uzmanlar, mangal ile et arasında yeterli mesafe bırakılmasını öneriyor.

Uzmanlar, etin sağlıklı şekilde pişirilmesi için şu önerilerde bulunuyor:

  • Etin içinin iyice pişmesine dikkat edilmeli, çiğ veya az pişmiş et tüketilmemeli.
  • Etler yüksek ateşte değil, orta ısıda ve mümkünse fırın, haşlama veya buharda pişirme gibi yöntemlerle hazırlanmalı.
  • Mangalda pişirme yapılacaksa, et ile ateş arasında yeterli mesafe bırakılmalı ve etin doğrudan alevle temas etmemesine özen gösterilmeli.
SON DAKİKA HABERLERİ
Sonraki Haber