Yozgat’ta tandırlar, kışlık ekmekler için yandı

Kış hazırlıkları çerçevesinde, Yozgat'ın vazgeçilmez lezzetlerinden olan yufka ekmek yapımı için hanımlar, tandır başında bir araya gelerek mesaiye başladı.

Sorgun ilçesine bağlı Alcı köyünde geleneksel yöntemlerle yufka ekmek yapmaya başlayan Yozgatlı vatandaşlar, her yıl olduğu gibi bu yıl da imece usulüyle tandırda yufka, içli gözleme ve bazlama pişirerek kışa hazırlık için hummalı bir hamur mesaisini başlattı.
Tandırda sabahın erken saatlerinde bir araya gelen kadınlar, yoğrulan hamurları açarak ince yufkalar haline getirdi. Odun ateşinde yakılan tandırda pişirilen yufkalar, soğuduktan sonra üst üste dizilerek kış boyunca tüketilmek üzere stoklanıyor. Ayrıca aynı gün içinde iç harçlarla hazırlanan gözlemeler ve yumuşak bazlamalar da tandırda pişirilerek hem o günkü sofralara lezzet katıyor hem de kışlık olarak ayrılarak daha sonra değerlendiriliyor.

GÜLE EĞLENE PİŞİRİYORLAR

Hacer Saygı, 30 senedir yufka ekmek yaptığını belirtti. Sabaha karşı 03.00’te kalktığını söyleyen Saygı "Hamurumu yoğurdum, 04.30’da ekmekçilerim geldi. Güle eğlene yapıyoruz. Komşularımla birlikte yapıyoruz, yiyoruz, içiyoruz güzel geçiyor. Günlük 2 torba undan yufka ekmek pişiriyoruz. Cümlemize Allah çok versin. Biz 4 kişilik aileyiz. 2 gün pişirdik. Haziran ayına kadar bu gider” ifadelerini kullandı.

Yozgatlı kadınlar hem kış hazırlığı için erken davranmış oluyor hem de odun ateşinin sıcaklığındaki tandır başında sohbet ederek keyifli zaman geçiriyor.

SON DAKİKA HABERLERİ
Sonraki Haber